Sprakforsvaret
   

Brev till Sveriges Schackförbund

Sveriges Schackförbund

Jag läste på er hemsida att Sveriges Schackförbund kommer att öppna en ny spelsajt tillsammans med Folkspel.Jag vill först slå fast att jag tycker att det är ett bra initiativ. Det har länge saknats en seriös, svensk schackspelplats.

Men det är en sak jag inte förstår: varför i herrans namn måste den heta "ChessChallenge.se". Varför duger inte Schackutmaningen.se? Eller något annat svenskt namn?

Det är ju helt uppenbart att denna spelplats i första hand vänder sig till svenskar, inte till dem som har engelska som modersmål: "Fördelen med att spela där jämfört med någon av de internationella sajterna är dels att man använder det svenska rankingsystemet, dels att din schackklubb får en del av intäkterna"

De båda största schackspelplatserna i Europa, d.v.s. Schach.de och Ajedrez 21, finns i flera språkversioner. Schach.de finns till exempel också i en engelsk version, PlayChess.com - Ajedrez 21 finns också i en engelsk, fransk och rysk version. Ingenting hindrar att svensk schackspelplats erbjuder andra språkversioner än svenska.

Vilken är tanken egentligen bakom att döpa spelsajten till "ChessChallenge"?

1. Kommer det fler deltagare till spelplatsen, om ni använder ett engelskt namn?

2. Är svenska ett fult språk, som ni skäms för?

3. Har "challenge" någon egen betydelse, som inte går att återge på svenska?

Med vänlig hälsning

Per-Åke Lindblom

30/7 2004

 

Tillbaka till Brevarkivet