Sprakforsvaret
   

Brev till Maria Carlshamre

Bästa Maria Carlshamre,

Jag hade hittills haft en mycket positiv uppfattning om dig och dina åsikter. Men när jag idag hörde dig säga att det inte finns något eget värde i att använda svenska språket i Europaparlamentet, att du tycker att det vore bättre om alla övergick till ett enda språk (engelska) och själv övergått till att tala engelska i parlamentet, då rasade min tilltro till ditt omdöme och din anständighet.

Gudskelov har jag ett modersmål som inte behöver försvaras, men jag börjar skämmas alltmer över att dela medborgarskap med sådana som inte har någon känsla för väsentliga värden. Detta är desto mer upprörande hos en medlem av ett liberalt parti som för något år sedan drev kravet på kunskap i svenska för s.k. "invandrare" som sökte medborgarskap i Sverige. Det är tydligen så att folkpartiet anser att folk som härstammar från andra länder ska kunna svenska så att de kan sopa skiten åt svenskfödda och åta sig de arbetsuppgifter som svenskar vill slippa. De svenskfödda däremot ska bli så småningom engelspråkiga i företagsledningen och politik, så att de kan umgås med den internationella eliten. Svenskar behöver inte svenska längre och svenskan kan, enligt sådana som du, förvandlas till rent hemspråk. Fy fan, Maria Carlshamre. Carl von Linné vänder sig säkert i sin grav i Uppsala kyrka, om han får veta hur du representerar ditt folk i Bryssel. Varför kräver inte folkpartiet att "invandrare" ska kunna engelska i stället? Och vilka är de politiker som håller på att förhala och stoppa den lag som (i enlighet med utredningen "Mål i mun") vill skriva in svenska språket som svensk rättighet? Om svenska språket inte är en självklarhet i Sverige, om doktorander eller anslagssökande tvingas skriva sina avhandlingar och sina ansökningar på engelska och faktiskt hindras från rättigheten att använda sitt modersmål, hur kan man kräva av "invandrare" (som plikt) det som inte ens är en rättighet för svenskfödda? Du är dessvärre inte ensam i förfallet.

Du kanske tycker att jag är väldigt hård mot dig. Men är man så kåt som du var att komma in i Europaparlamentet så ska man väga sina ord på guldvåg och framförallt ska man ha omsorg om sina handlingar. Du har börjat prata engelska i EU, eftersom du anser dig vara "tvåspråkig". Därmed gör du en björntjänst åt det land och den kultur som du tydligen inte representerar. Du är en förrädare.

Lycka till i din karriärism, Maria. Nu ser vi vad du vill med ditt uppdrag

José Luis Ramírez

fil. dr i samhällsplanering (Nordplan)

docent i regionalplanering (KTH)

prof. i humanvetenskaplig handlingsteori (SLU)

lektor i retorik vid Södertörns högskola

Tel. 08-7788927

Kontoret: fax och tel. 08-7788781

Nyängsvägen 9, 146 30 TULLINGE

jl.ramirez@bredband.net

jose.ramirez@sh.se

 

Tillbaka till Brevarkivet