Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev - nr 4/2011 den 31/8 2011


Innehåll:

1. Sigtuna – where Sweden begins?
2. Samernas och samiskans ställning i lokalt, nationellt, nordiskt och europeiskt perspektiv
3. Skriv som proffsen – din guide till att skriva lättläst, begripligt och förtroendeingivande
4. Språkförsvarets antologi ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” på väg
5. Nästan dagliga uppdateringar
6. Gå med i Språkförsvaret!
7. Avbeställning av nyhetsbrevet.

I. SIGTUNA – WHERE SWEDEN BEGINS?

Språkförsvarets styrelse skickade 28/6 2011 iväg ett pressmeddelande om Destination Sigtunas och Sigtuna kommuns nya varumärke, " Sigtuna - where Sweden begins?". Enskilda medlemmar skrev också insändare eller brev i frågan - se detta arkiv.

II. SAMERNAS OCH SAMISKANS STÄLLNING I LOKALT, NATIONELLT, NORDISKT OCH EUROPEISKT PERSPEKTIV

Den 26 september är sedan 10 år tillbaka den Europeiska språkdagen. Föreningen Norden och Språkförsvaret markerar den genom att belysa språksituationen i Norden. Europarådets minoritetsspråks stadga är till för att skydda och gynna traditionella landsdels- och minoritetsspråk. Enligt språklagen (2009:600) har Sverige fem nationella minoritetsspråk, däribland samiska, som ska skyddas och främjas, Hur fungerar det i verkligheten för samiskan i skolor, kontakter med myndigheter osv?

Jarmo Lainio är professor i finska vid Stockholms Universitet och Mälardalens högskola. Han är också Sveriges företrädare i Europarådets expertkommitté för minoriteter. I mars 2011 genomförde Europarådets expertkommitté ett granskningsbesök i Sverige.

Plats och tid: 26 september, kl. 18.00 på ABF, Sveavägen. Avgift: 50 kr.

III. SKRIV SOM PROFFSEN- DIN GUIDE TILL ATT SKRIVA LÄTTLÄST, BEGRIPLIGT OCH FÖRTROENDEINGIVANDE


AnnLouise Forsström har nyligen utkommit med en handbok med ovannämnda titel. Hon är examinerad språkkonsult i svenska och driver företaget Språkvård & Samtalsutveckling. Hon har tidigare skrivit skrivhandböcker till myndigheter. Bokförlaget Redaktionen är specialiserade på lättfattlig och konkret affärslitteratur. Läs mer och köp boken hos Bokförlaget Redaktionen. Ann-Louise Forsström finns företrädd i Språkförsvarets författararkiv med debattartiklar.

IV. SPRÅKFÖRSVARETS ANTOLOGI ”SVENSKAN – ETT SPRÅK ATT ÄGA, ÄLSKA OCH ÄRVA” PÅ VÄG

Antologin innehåller ett urval artiklar och dokument från 2004 – 2011. Den beräknas utkomma om tre – fyra veckor. Mer information följer naturligtvis senare.


V. NÄSTAN DAGLIGA UPPDATERINGAR

Både Språkförsvarets nätdagbok och webbplatsen – se ”Aktuellt/Senaste uppdateringar” -uppdateras nästan dagligen. I runda tal länkas varje år minst tusen dokument, huvudsakligen från Sverige och övriga Norden, på Språkförsvarets webbplats. Nätdagboken publicerar naturligtvis också inlägg från utomstående – bidrag kan skickas till sprakforsvaret@yahoo.se.

VI. GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET! Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.

Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

Det finns också en växande grupp på Facebook, som heter Språkförsvarets vänner.

VII. AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***
Nätverket Språkförsvaret
www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
            sprakforsvaret@yahoo.se

Kontaktpersoner:


Olle Käll - tel: 026 659188
Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302    
Hillo Nordström - tel: 070 5356056
Arne Rubensson - tel: 070 5355501