Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 5/2011 den 14/9 2011

Innehåll:

1. Språkförsvaret fick rätt av Riksdagens ombudsmän (JO)
2. Brev till Skolverket angående de nya kurskoderna i Moderna språk i Gy11
3. Språkförsvarets nätdagbok har börjat med webbomröstningar
4. Samernas och samiskans ställning i lokalt, nationellt, nordiskt och europeiskt perspektiv
5. Språkförsvarets antologi ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” på väg
6. Gå med i Språkförsvaret!
7. Avbeställning av nyhetsbrevet.

I. SPRÅKFÖRSVARET FICK RÄTT AV RIKSDAGENS OMBUDMÄN (JO)

Språkförsvarets kärngrupp JO-anmälde den 23/2 2010 tre högskolor i Sverige för att de hade krävt att anställningsansökningar skulle vara skrivna på engelska liksom att befordringsärenden också skulle vara skrivna på detta språk. Det gällde bl.a. Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Sveriges Lantbruksuniversitet JO gav Språkförsvaret rätt den 31/8 2011 – läs vidare här  eller hela beslutstexten: Tillämpning av språklagen (2009:600) i fråga om krav på att ansökningar om anställning och befordran ska vara skrivna på engelska - 31/8 2011

II. BREV TILL SKOLVERKET ANGÅENDE DE NYA KURSKODERNA I MODERNA SPRÅK I GY11

Språkförsvarets styrelse skickade igår iväg ett brev angående Skolverkets beslut att införa nya kurskoder i språkämnena på gymnasiet, som inte längre baseras på svenska utan på engelska eller ett sammelsurium av andra koder. Läs brevet  här!

III. SPRÅKFÖRSVARETS NÄTDAGBOK HAR BÖRJAT MED WEBBOMRÖSTNINGAR

I den första omröstningen, som handlade om en språkriktighetsfråga, deltog 183 personer. Den tredje, som just har startat, handlar om uttalet av valutan euro. Omröstningen hittar man i bloggens högerspalt .

IV. SAMERNAS OCH SAMISKANS STÄLLNING I LOKALT, NATIONELLT, NORDISKT OCH EUROPEISKT PERSPEKTIV

Den 26 september är sedan 10 år tillbaka den Europeiska språkdagen. Föreningen Norden och Språkförsvaret markerar den genom att belysa språksituationen i Norden. Europarådets minoritetsspråks stadga är till för att skydda och gynna traditionella landsdels- och minoritetsspråk. Enligt språklagen (2009:600) har Sverige fem nationella minoritetsspråk, däribland samiska, som ska skyddas och främjas, Hur fungerar det i verkligheten för samiskan i skolor, kontakter med myndigheter osv?

Jarmo Lainio är professor i finska vid Stockholms Universitet och Mälardalens högskola. Han är också Sveriges företrädare i Europarådets expertkommitté för minoriteter. I mars 2011 genomförde Europarådets expertkommitté ett granskningsbesök i Sverige.

Plats och tid: 26 september, kl. 19.00 (ändrad tid!) på ABF, Sveavägen. Avgift: 50 kr.

V. SPRÅKFÖRSVARETS ANTOLOGI ”SVENSKAN – ETT SPRÅK ATT ÄGA, ÄLSKA OCH ÄRVA” PÅ VÄG

Antologin innehåller ett urval artiklar och dokument från 2004 – 2011. Den beräknas utkomma om ett par - tre veckor. Mer information följer naturligtvis senare.

VI. GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!

Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.

Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

Det finns också en växande grupp på Facebook som heter Språkförsvarets vänner.

VII. AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***
Nätverket Språkförsvaret
www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
             sprakforsvaret@yahoo.se

Kontaktpersoner:

Olle Käll - tel: 026 659188
Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302    
Hillo Nordström - tel: 070 5356056
Arne Rubensson - tel: 070 5355501