Sprakforsvaret
   

Svar 2 från Rolf Lundin till Per-Åke Lindblom

Per-Åke!

Tack för att Du hörde av Dig igen. Ett par snabba reaktioner på Ditt svar: Vi tycker att det är viktigt att alla våra studenter kan kommunicera väl på engelska. I internationell verksamhet är sådan kunskap oumbärlig. Vid IHH kan också andra språk ingå i programmen (tyska, franska, spanska).

Det kan tyckas att 360 tillresta av ca 1700 studenter är en liten andel, men motsvarande andel av våra inhemska studenter studerar på liknande sätt vid något av de ca 200 utbytesuniversitet vi samarbetar med (i alla världsdelar). Dessutom är det så att de utländska studenterna inte isoleras som grupp utan integreras med de svenska. Internationalisering är ju mer än språk, men regeln är att om det finns en enda individ i en grupp som inte behärskar svenska så är det engelska som gäller.

Kan för övrigt lägga till att vi erbjuder kurser i svenska språket för de utbytesstudenter som så önskar. Några tar till vara på den möjligheten. Erfarenheten är dock att det tar 1,5 eller 2 år att lära sig tala svenska så väl att man kan följa undervisning på svenska.

Mvh

Rolf A. Lundin

3/4 2002

 

Tillbaka till Brevarkivet