Sprakforsvaret
   

Svar till Jens Persson från Opticom

From: "Carl Michael Bergman" <carl.michael@opticom.se

To: <jepe2503@hotmail.com>

CC: "Anette Eng" <anette@opticom.se>

Subject: Hej Jens,

Date: Tue, 11 Apr 2006 10:09:46 +0200

Jag har läst ditt e-brev som du skickade till vår produktionschef Anette.

Lustigt nog fick jag ett e-brev samma dag av en Olle Käll i Gävle som kritiserade oss för att hemsidan endast var på engelska, jag vet inte om du känner honom och om det är en tillfällighet att samma dag både du och han visade ilska och besvikelse över att ett svenskt företag inte kommunicerar på svenska.

Det är första gången vi fått den här kritiska frågeställningen sedan starten år 1987.

1.Varför har vi en hemsida med endast engelska?

Vår affärsidé är att hjälpa internationella koncerner att göra globala marknadsundersökningar, 98 % av våra kunder har sin verksamhet utanför Sverige och de har sina huvudkontor i andra länder såsom t ex London, Paris, Hong Kong, Rom, Berlin, Lissabon, Amsterdam etc. Dessa företag

har valt engelska som koncernspråk. Vi har valt att vara kostnadseffektiva (vilket vi även är för våra kunder) när vi valt att fokusera oss på ett språk, i det här fallet engelska i vår marknadskommunikation. Att bygga, utveckla och uppdatera hemsidor på flera språk kostar mycket pengar, det blir lätt multiplar i tid och pengar.

2. Varför har vi platsannonser på engelska?

Nästan samtliga våra projektutbildningar för de som arbetar med fältarbetet genomförs på engelska. Då ofta det deltar 10-20 personer på samma utbildningstillfälle måste vi hålla oss till det språk alla kan d v s engelska således har vi valt att ha även våra platsannonser på engelska.

Jag hoppas innerligt att du mer än tidigare förstår vårt motiv. Om du behöver information på svenska så tveka inte att höra av dig via e-post till mig så ska vi självfallet se till att du får all relevant information du behöver på svenska.

Med vänliga hälsningar från alla oss som gillar kulturell och språklig mångfald,

Carl Michael Bergman

CEO

Opticom International Research AB

Grev Turegatan 30

SE-114 38 Stockholm

SWEDEN

Direct: +46(0)8-50 30 90 02

Fax: +46(0)8-50 30 90 01

Switch: +46-(0)8-50 30 90 00

Mobile: +46-(0)708-39 90 02

E-mail: carl.michael@opticom.se

BLOCKED::mailto:carl.michael@opticom.se

Web-site: www.opticom.se

Tillbaka till Brevarkivet