Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 1/2006 den 26/1 2006

 

 

Innehåll:

1. Debatt i Svenska Dagbladet

2. Debatt i Tvärsnitt

3. Grundlagsutredningen

4. Ämnen för avhandlingar och uppsatser

5. Avbeställning av nyhetsbrevet

I.

DEBATT I SVENSKA DAGBLADET

Efter det att riksdagen med knapp majoritet antog regeringens proposition, ”Bästa språket”, har det i Svenska Dagbladet förts en debatt om behovet av en språklag i Sverige. Leif Pagrotsky inledde debatten (indirekt ett svar till Sture Allén) den 20/12 2005; därpå följde inlägg av Sture Allén den 21/12, Olle Josephson den 23/12, Olle Käll den 28/12, Lars Melin den 29/12, Lars Elenius den 9/1 2006, José Luis Ramirez den 11/1, Agne Gustafsson den 17/1 och slutligen Sture Allén den 19/1. Språkförsvaret har länkat till samtliga dessa artiklar (se ”Senaste uppdateringar” eller ”Debatt- och insändararkiv)

II

DEBATT I TVÄRSNITT

Ett inlägg av Christer Laurén, finlandsvensk professor, i Tvärsnitt 1/2005 har lett till en debatt i samma tidskrift om engelskans ställning inom högskolan, speciellt i relation till svenskan. Språkförsvaret har länkat till de två artiklar, av Harald Gustafsson och Bengt Hansson (se ”Senaste uppdateringar den 23/12”), som finns utlagda på nätet.

III.

GRUNDLAGSUTREDNINGEN

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och bedömer därför politiska partier bara med utgångspunkt från hur de ställer sig i olika språkpolitiska frågor. Om de borgerliga partierna vinner det kommande riksdagsvalet, har företrädare för de borgerliga partierna i kulturutskottet lovat att riva upp riksdagsbeslutet om att inte fastslå svenska som officiellt språk i Sverige. Eftersom det är omöjligt att sia om valutgången, bör också under alla förhållanden Grundlagsutredningen, som ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 december 2008, uppvaktas på lämpligt sätt. Grundlagsutredningen har en egen hemsida: http://www.grundlagsutredningen.se/

IV.

ÄMNEN FÖR AVHANDLINGAR OCH UPPSATSER

I Sverige, som sägs vara statistikens förlovade land, saknas heltäckande uppgifter om vilka avhandlingsspråk, som har använts vid svenska universitet historiskt sett, exempelvis från 1870 och framåt. Varken Högskoleverket eller SCB samlar in uppgifter om avhandlingsspråk från alla universitet och högskolor i Sverige. Regeringens uppgift i ”Bästa språket” att 78 procent av alla avhandlingar skrivs på engelska stammar från ”Doktorandspegeln 2003”. Det finns heller inga uppgifter om den totala andelen kurser, som ges på engelska idag. Eftersom bestämmelsen att svenska, norska, danska, engelska, tyska och franska var accepterade avhandlingsspråk togs bort ut högskoleförordningen någon gång efter 1978, har det uppstått en skiftande och svåröverblickbar praxis i fråga om avhandlingsspråk inom den svenska högskolan.

Ett annat ämne som borde bli föremål för grundlig forskning vore en jämförande analys av hur språklagar är konstruerade, vilken verkan de har haft på den språkpolitiska situationen i respektive land och så vidare.

Vi skulle vilja komma i kontakt med studenter och blivande doktorander, som är intresserade av att forska inom dessa områden. Vi kan bistå med råd och dåd efter bästa förmåga – kontakta i så fall sprakforsvaret@sprakforsvaret.se .

 

V.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***

 

Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se