Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 2/2006 den 26/3 2006

 

 

Innehåll:

1. Bokpremiär ”Språklöshet”

2. Leif Pagrotsky öppnar för en språklag

3. Hur ska en språklag vara utformad?

4. Språkförsvaret får snart en ny hemsida

5. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

BOKPREMIÄR ”SPRÅKLÖSHET”

Bokpremiär: "Språklöshet" av Frank-Michael Kirsch

Presentation och diskussion

Tisdag den 9/5 2006, kl 17.30

Goethe-Institut Stockholm, Bryggargatan 12A, Auditorium

Språk: svenska

Fri entre!

Info: 08-459 1223  susanne.lueders@stockholm.goethe.org

Frank-Michael Kirsch, professor i tyska på Södertörns högskola, har skrivit en bok om de moderna språken i dagens Sverige i allmänhet och på Södertörns högskola i synnerhet. Han presenterar denna bok och dessutom bjuder han på en frågestund med Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning på Södertörn, Göran Blomqvist, förbundsdirektör på Sveriges Universitetslärarförbund, Per-Åke Lindblom, svenska Språkförsvaret, Ludmila Ferm, professor i ryska, Fernando Alvarez, ämnesansvarig i spanska, Christine Frisch, docent i tyska – de tre sistnämnda från Södertörns högskola. Moderator är Frank-Michael Kirsch.

 

II

LEIF PAGROTSKY ÖPPNAR FÖR EN SPRÅKLAG

I intervjuer i bl.a. Svenska Dagbladet - http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_11702336.asp - och Sveriges Radio - http://sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=786925 den 1/2 öppnade utbildnings- och kulturministern för fortsatta diskussioner om att lagfästa svenskan som officiellt språk i Sverige.  Han kommer under våren att sammankalla företrädare för de övriga riksdagspartierna till möte för att diskutera frågan. Om kallelse redan har utgått när detta skrives, vet vi inte.

 

III.

HUR SKA EN SPRÅKLAG VARA UTFORMAD?

Det att ”Bästa språket” antogs med knappast möjliga majoritet och att Pagrotsky har öppnat för fortsatta diskussioner om en språklag har också det goda med sig att man på nytt kan diskutera hur en språklag egentligen ska vara utformad. Olle Käll har skrivit ett brev till Kulturutskottet och Per-Åke Lindblom ett till Grundlagsutredningen  i denna fråga (se bl.a. ”Brevarkiv” på hemsidan).

 

IV.

SPRÅKFÖRSVARET FÅR SNART EN NY HEMSIDA

Språkförsvaret håller på att färdigställa en ny hemsida, mer funktionell och förhoppningsvis snyggare. Den lanseras offentligt inom kort. Sidan är inte helt färdig – bl.a. är inte diskussionsgrupperna konfigurerade ännu.

Men läsarna av detta nyhetsbrev kan ta sig en förhandstitt på den nya sidan – http://www.sprakforsvaret.se/sf/ (temporär URL-adress).

 

V.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

 

***

 

Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se