Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 3/2006 den 1/5 2006

 

Innehåll:

1. Bokpremiär ”Språklöshet”

2. Får vi tänka på svenska i framtidens universitet?

3. Efterföljansvärt norskt exempel!

4. Brev till SLU

5. Språkförsvarets nya webbplats

6. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

BOKPREMIÄR ”SPRÅKLÖSHET”

Bokpremiär: "Språklöshet" av Frank-Michael Kirsch

Presentation och diskussion

Tisdag den 9/5 2006, kl 17.30

Goethe-Institut Stockholm, Bryggargatan 12A, Auditorium

Språk: svenska

Fri entre!

Info: 08-459 1223  susanne.lueders@stockholm.goethe.org

Frank-Michael Kirsch, professor i tyska på Södertörns högskola, har skrivit en bok om de moderna språken i dagens Sverige i allmänhet och på Södertörns högskola i synnerhet. Han presenterar denna bok och dessutom bjuder han på en frågestund med Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap med genusinriktning på Södertörn, Göran Blomqvist, förbundsdirektör på Sveriges Universitetslärarförbund, Per-Åke Lindblom, svenska Språkförsvaret, Ludmila Ferm, professor i ryska, Fernando Alvarez, ämnesansvarig i spanska, Christine Frisch, docent i tyska – de tre sistnämnda från Södertörns högskola. Moderator är Frank-Michael Kirsch.

 

II.

FÅR VI TÄNKA PÅ SVENSKA I FRAMTIDENS UNIVERSITET?

Institutionen för industriell ekonomi och organisation på KTH Stockholm tog initiativ till ett seminarium den 19/4 om språksituationen på KTH. Seminariet, "Får vi tänka på svenska i framtidens universitet?”, samlade drygt 100 personer, vilket innebar att Sing-sing, mötessalen, var helt packad. Horace Engdahl från Svenska Akademien och Olle Josephson från Svenska språknämnden inledde. Rapporter från seminariet kan läsas på svt.se:s hemsida och på Svenska Dagbladets webbsida.

Vi tror - och hoppas - att detta seminarium kommer att följas av flera på andra universitet och högskolor.

III

EFTERFÖLJANSVÄRT NORSKT EXEMPEL!

Utvalget for språkpolitikk ved Universitetet i Oslo har på uppdrag av universitetets rektor lagt fram förslag till språkpolitik för universitetet. Bland annat föreslås att norska ska vara universitetets huvudspråk, att universitetet har ett ansvar för att tillvarata och utveckla norska som ett vetenskapligt språk, att parallellspråkighet mellan engelska och norska är centralt och att finansieringsordningar och andra incitament ska jämställa publicering på engelska och norska. Inget svenskt universitet har ännu utvecklat en motsvarande strategi. Läs hela förslaget här!

 

IV.

BREV TILL SLU

Olle Käll har skrivit ett brev till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna http://www.sprakforsvaret.se/sf/index.php?id=231 med anledning av att en kurs med 60 deltagare ges enbart på engelska med motiveringen att det finns två utländska gäststudenter.

Många studenter som har svenska som modersmål ifrågasätter varför de ska följa undervisningen på ett språk som de behärskar sämre än sitt eget.

 

V.

SPRÅKFÖRSVARETS NYA WEBBPLATS

Språkförsvarets nya webbplats http://www.sprakforsvaret.se/sf/ ligger sedan en tid tillbaka ute på nätet. Det återstår fortfarande vissa smärre justeringar, bl.a. fungerar inte diskussionsgrupperna ännu.

 

VI.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

 

***

 

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se