Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 4/2006 22/5 2006

Innehåll:

1. Språkförsvaret skickar ut språkpolitisk enkät

2. Anders Flodströms uttalande väcker uppseende

3. LR/Forum för engelska och moderna språk har skrivit ett upprop

4. Lyckat möte om ”Språklöshet” på Goethe-institutet den 9/5

5. Riksdagen har godkänt ändringar i patentlagen (LU 32)

6. Engelskan behöver skyddas – i USA

7. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

SPRÅKPOLITISK ENKÄT

 

Språkförsvaret skickade den 16/5 ut en språkpolitisk enkät till riksdagspartierna m.fl. partier. För nätverket Språkförsvaret – och många med oss – är frågan om svenska språkets ställning en viktig fråga, så viktig att den kommer att vägas in bland våra övriga ställningstaganden, då vi röstar i höst.

 

II.

ANDERS FLODSTRÖMS UTTALANDE

 

Anders Flodströms, rektor på KTH i Stockholm, uttalande i tv-programmet ”Gomorron Sverige” den 18/4 om att KTH numera är ett ”europeiskt och globalt universitet” och att ”engelska då är ett naturligt undervisningsspråk” liksom att engelskan helt kommer att ta över på KTH om 10 – 15 år (se diskussionsreferat) har väckt ett visst uppseende. Uttalandet har kommenterats i ett brev av Olle Käll och i artiklar av Olle Josephson och Maria Näslund.

Studentkåren på KTH delar inte hans planer och en enskild KTH-student  genomför en stillsam demonstration den 24/5 i stället för att ta emot sitt diplom.

 

III

UPPROP FRÅN LR/FORUM FÖR ENGELSKA OCH MODERNA SPRÅK

 

LR:s forum för engelska och moderna språk har utarbetat ett upprop med anledning av att Gymnasium 2007 innebär att de moderna språkens ställning på gymnasiet, i synnerhet andra språk än engelska, försämras.

 

IV.

LYCKAT MÖTE OM ”SPRÅKLÖSHET”

 

Den 9/5 genomfördes ett lyckat möte kring boken ”Språklöshet” av Frank-Michael Kirsch med anledning av slakten på ”småspråken”, d.v.s. spanska, franska, ryska, tyska och polska, på Södertörns högskola och andra mindre högskolor. Auditoriet på Goethe-institutet var fyllt till bristningsgränsen.

 

V.

ÄNDRINGAR I PATENTLAGEN

 

Riksdagen godkände den 18/5 en överenskommelse i den europeiska patentkonventionen som ”ska minska patenthavares översättningskostnader”. Därmed försvinner kravet på fullständig översättning till svenska som förutsättning för ett europeiskt patents giltighet i Sverige. Detta kommer förmodligen på sikt att få konsekvenser för svensk terminologi.

 

VI

ENGELSKAN BEHÖVER SKYDDAS – I USA

 

Det tycker i varje fall USA:s senat, som nyligen antog ett tillägg till immigrationslagen, vilket uppmanar regeringen att “bevara och stärka engelskans roll som nationellt språk” (se vidare TV2 Danmark eller BBC News). I motsats till svenskan och Sverige hotas inte engelskan i USA av några domänförluster inom den högre utbildningen. Däremot växer antalet spansktalande hela tiden, vilket är den egentliga orsaken till oron. Lagförslaget ska också behandlas av representanthuset.

 

VII.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

 

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se