Sprakforsvaret
   

SVT måste få mer bredd på sitt utbud

SVT går bara mer och mer med strömmen; filmerna som sänds på helgkvällarna är nästan bara amerikanska. Detta innebär ju i sin tur att den kulturella mångfalden inom televisionen minskas samt att svenskarnas världsbild blir hopplöst enkelspårig.

Att alla reklamfinansierade kanaler måste sända de här populära amerikanska filmerna är logiskt, annars skulle de inte överleva. Men detta är också varför SVT borde sända mer kulturellt alternativa filmer, det är nämligen ingen annan som kan ligga i den nischen utan att gå i konkurs.

Public Service får ju sina pengar på annat håll och kan sända filmer som tilltalar den ganska stora grupp som uppskattar lite djupare och mer nyanserade filmer med blandat ursprung.

Sådana filmer skulle de vara ensamma om att visa. Inte nog med det, att sända filmer på fler språk kommer att främja språkutvecklingen bland landets ungdomar.

Varför tror ni att svenska ungdomar är så bra på engelska? Självklart för att de ständigt bombarderas av olika medier på det språket.

Om SVT börjar sända fler filmer på andra språk så kommer samma sak att hända med ungdomar som studerar dem att förbättra sina färdigheter avsevärt.

Därför rekommenderar vi att tyngdpunkten läggs på fransk- tysk och spanskspråkiga filmer, som är de språk man har att välja som B-språk i högstadiet. Man bör dock fortsätta sända engelskspråkiga filmer, bara de inte tar för mycket plats.

Med förhoppning om fler spännande filmer från olika kulturer.

Oskar Ottosson 15 år, Sollentuna

Rebecca Holmqvist, 16 år, Nacka

Henri Siik, 16 år, Kista

Linn Stigell, 16 år, Stockholm

Liza Jacobsson, 16 år, Nacka

Sofie Kjellberg, 16 år, Solna

Beatrice Törnsten, 15 år, Värmdö

Teresa Garcia, 15 år, Stockholm

Karl Hansen, 16 år, Sundbyberg

Ida Andersson, 16 år, Stockholm

Karola Jia, 15 år, Tyresö

Karoliina Paakkulainen, 16 år, Hässelby

 

Kontakt: Oskar Ottosson

Ringvägen 19

191 45 Sollentuna

(Publicerad i något förkortat skick på Svenska Dagbladets Synpunkt den 30/11 2006 under rubriken "Sänd filmer på fler språk" - här med författarnas tillåtelse)