Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 1/2007 den 28/1 2007

Innehåll:

1. Debattmöte om svenska språkets ställning den 5/5 2007

2. Initiativ från Språkförsvaret under 2006

3. Gå med i nätverket

4. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

DEBATTMÖTE OM SVENSKA SPRÅKETS STÄLLNING DEN 5/5 2007

Nätverket Språkförsvaret kommer att anordna ett debattmöte den 5/5 2007 om svenska språkets ställning. Den 7/12 2005 antog den svenska riksdagen ”Bästa språket”, varvid Sverige för första gången fick en samlad språkpolitik. Tyvärr slog inte riksdagen fast svenska språket som officiellt språk i Sverige – inte heller ville riksdagen att svenskans ställning i EU skulle stärkas. Den nya borgerliga regeringen gick till val på att svenskan skulle lagfästas som officiellt språk i Sverige och den nya kulturministern, Lena Adelsohn-Liljeroth, har aviserat (Aftonbladet 1/1 2007) att ett utredningsdirektiv skall komma tidigt under våren.

Det finns alltså mycket att diskutera. Finns det en hotbild mot svenskan och hur ser den i så fall ut? Hur skall en språklag utformas? Skall det svenska språkets ställning som officiellt språk skrivas in i grundlagen eller behövs en särskild språklag? Språkförsvaret för sin del har bidragit till denna debatt genom Utkast till språklag för Sverige.

Debattmötet äger rum på Goethe-Institutet, Bryggarg. 12 A (nära T-centralen) i Stockholm med början från kl. 13.00.  Både den nuvarande och den tidigare kulturministern har inbjudits liksom representanter från riksdagen, högskolan, näringslivet, språkvården och medierna. Deltagarlista och ytterligare detaljer följer senare.

II

INITIATIV FRÅN SPRÅKFÖRSVARET UNDER 2006

Förutom utkastet till språklag för Sverige skickade Språkförsvaret under våren ut en språkpolitisk enkät till de politiska partierna. Några dagar före riksdagsvalet hade alla riksdagspartier besvarat enkäten – läs mer på Aktuellt/Språkpolitisk enkät. Senare under sommaren skickade Språkförsvaret ut ett Rundbrev till Sveriges högskolor den 8/7 2006 med följebrev. för att kartlägga språksituationen på den svenska högskolan. 24 av 45 av högskolor besvarade rundbrevet. Svaren, liksom en sammanställning, återfinns i avdelningen Aktuellt/Språkstatistik.

Språkförsvarets webbsida uppdateras i princip dagligen med nya länkar och nytt material.

Även om Språkförsvaret fokuserar på risken för fortsatta domänförluster för svenskans vidkommande, förespråkar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse, anser vi att det också är vår uppgift att spegla språkdebatterna i Sverige, Norden och i världen.

III.

GÅ MED I NÄTVERKET SPRÅKFÖRSVARET

Vad är det för vits med att gå med i nätverket Språkförsvaret? Språkförsvaret är den enda organisation i Sverige, som fokuserar på förhållandet mellan svenskan och engelskan, på risken för fortsatta domänförluster. Det gör vi därför att vi anser att varje språk har ett egenvärde, varav följer att vi förespråkar mångspråkighet. Om svenskarna inte står upp för sitt eget språk, finns det ingenting som säger att de också kommer att försvara de nationella minoritetsspråken eller invandrarspråken. Intresset för grannspråken och de övriga stora språken i Europa undermineras också av engelskans ökande dominans.

Det finns mycket mer skrivet i denna fråga än man tror. Språkförsvarets uppgift är att fånga upp, redovisa och försöka koncentrera alla progressiva idéer i denna fråga. Poängen med nätverket är att vi utbyter idéer med varandra och försöker samordna våra insatser för att åstadkomma största möjliga slagkraft.  Den språkpolitiska enkäten, rundbrevet till Sveriges universitet och högskolor och utkastet till språklag för Sverige är alla resultat av kollektiva diskussioner inom Språkförsvaret. Vi har heller inte tvekat att gå utanför Språkförsvaret för att inhämta synpunkter.

Språkutveckling är inget ödesmättat. Det går att konstruera nationella skriftspråk utifrån lokala dialekter, skapa artificiella språk eller t.o.m. återuppväcka språk från de döda! Varför skulle det då inte gå att försvara svenska språket?!?

Språkförsvarets språkpolitik framgår av ”Vanliga frågor”, ”Utkast till språklag för Sverige” och enskilda medlemmars artiklar.

IV.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se