Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 3/2007 den 8/4 2007

Innehåll:

1. Samtliga inledare till debattmötet om svenska språkets ställning den 5 maj 2007 är klara

2. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

SAMTLIGA INLEDARE TILL DEBATTMÖTET OM SVENSKA SPRÅKETS STÄLLNING DEN 5 MAJ  2007 ÄR KLARA

Nätverket Språkförsvaret kommer att anordna ett debattmöte den 5/5 2007 om svenska språkets ställning. Den 7/12 2005 antog den svenska riksdagen ”Bästa språket”, varvid Sverige för första gången fick en samlad språkpolitik. Tyvärr slog inte riksdagen fast svenska språket som officiellt språk i Sverige – inte heller ville riksdagen att svenskans ställning i EU skulle stärkas. Allianspartierna gick till val på att svenskan skulle lagfästas som officiellt språk i Sverige och den borgerliga regeringen antog den 8/2 2007 ett kommittédirektiv och utsåg samtidigt en enmansutredare.

Det finns alltså mycket att diskutera. Finns det en hotbild mot svenskan och hur ser den i så fall ut? Hur skall en språklag utformas? Skall det svenska språkets ställning som officiellt språk skrivas in i grundlagen eller behövs en särskild språklag? Språkförsvaret för sin del har bidragit till denna debatt genom Utkast till språklag för Sverige.

Debattmötet äger rum på Goethe-Institutet, Bryggarg. 12 A (nära T-centralen) i Stockholm kl. 13.00 – 16.00.  Följande inledare ingår i debattpanelen: Gunilla C. Carlsson (s), kulturutskottet; Siv Holma (v), kulturutskottet; Kenneth Hyltenstam, professor i tvåspråkighetsforskning; Olle Josephson, föreståndare, Språkrådet; Olof Lavesson (m), kulturutskottet; Camilla Lindberg (fp), kulturutskottet; Per-Åke Lindblom, Språkförsvaret; och Fredrik Lindström, språkvetare och programledare. Moderator: Ewa Wallin.

Debatten kommer att föras mellan paneldeltagarna och mellan panel och publik.

II.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***