Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 5/2007 den 14/6 2007

Innehåll:

1. Lyckat debattmöte om svenska språkets ställning den 5 maj 2007

2. Engelska skolor – språkbytesskolor

3. Studier på engelska

4. Avbeställning av nyhetsbrevet

I.

LYCKAT DEBATTMÖTE OM SVENSKA SPRÅKETS STÄLLNING DEN 5 MAJ 2007

Den 5 maj genomförde Språkförsvaret ett lyckat debattmöte på Goethe-Institutet i centrala Stockholm. Möteslokalen, som rymmer 120 personer, var i princip fullsatt. Debatten utspann sig både mellan paneldeltagarna och mellan panel och publik. Här ett referat hämtat från Språkrådets webbplats:

”Enigheten var stor om att det behövs lagstiftning för att värna både svenskan och andra modersmål i Sverige. Men andra insatser kan också behövas.

I debattpanelen deltog fyra riksdagsmän och Språkrådets chef Olle Josephson, tvåspråkighetsprofessorn Kenneth Hyltenstam, Språkförsvarets Per-Åke Lindblom samt Fredrik Lindström. Gunilla Carlsson (s) från riksdagens kulturutskott betonade att det var viktigt att tillgången till språk var jämlikt fördelad i det svenska samhället. Siv Holma (v), riksdagens kulturutskott, lyfte fram riksdagens fyra språkpolitiska mål som utgångspunkt både för språklagar och fortsatt språkpolitiskt arbete. Camilla Lindberg (fp), riksdagens kulturutskott, ville ge större utrymme för svenskämnet i skolan. Vice talman Birgitta Sellén (c) menade att man måste värna alla språk i Sverige. Hon var orolig för språkutvecklingen hos barn som går i engelskspråkig förskola och grundskola.

Olle Josephson från Språkrådet såg två hot mot ett demokratiskt svenskt språksamhälle: en oreflekterad övergång till engelska inom viktiga samhällsområden och ett krympande utrymme för minoritets- och invandrarspråk. Kenneth Hyltenstam betonade att Sverige var ett mångspråkigt samhälle med svenska, engelska och minoritetsspråk, och i ett sådant samhälle blir det alltid en kamp mellan starkare och svagare språk. Per-Åke Lindblom ansåg att bara nationalspråk som svenskan kan bli en barriär mot total engelsk dominans; faller nationalspråken så faller också minoritetsspråken. Fredrik Lindström menade att hotet mot nationalspråket svenskan hänger samman med att hela nationalstaten i dag är ifrågasatt. Han påpekade också att vi lätt överskattar våra engelskkunskaper: ’Töm ut innehållet i ett köksskåp och be folk tala om vad kastrull, slev, visp, sil och allt annat heter på engelska! Jag har prövat – det klarar de aldrig.’

Viktiga debattämnen under eftermiddagen var bland annat rätten till modersmål, engelskans dominans på högskolan med effekter som att studenter inte har rätt att examineras på svenska, och möjligheten att lagstadga att grundskolor och gymnasieskolor måste ha minst femtio procent av undervisningen på svenska. Mot slutet av debatten tog Birgitta Sellén upp frågan om den utredning om språklag som ska vara klar till årsskiftet. Hon ansåg att man borde överväga tilläggsdirektiv till utredningen och uppmanade publiken att meddela riksdagen sina synpunkter i språkpolitiska frågor under kommande vecka eller senast den 11 maj.”

Debattmötet uppmärksammades både före och efter den 5/5 i såväl dagspress, radio och tv som i ett antal bloggar på nätet. Språkförsvaret skickade senare ett förslag till tilläggsdirektiv till kulturministern m.fl..

II.

ENGELSKA SKOLOR – SPRÅKBYTESSKOLOR

 

Engelska skolan i Gävle, som har 600 elever, vill gå ännu längre ner i årskurserna med utökad engelska, och har därför lämnat in en förnyad ansökan till Skolverket. Man vill samtidigt inrätta ett gymnasium med 90% av skoltiden på undervisning på engelska.

Det är ett viktigt pilotfall efter riksdagens beslut om att svenska skall vara huvudspråk i Sverige. Om ansökan beviljas, innebär inte dagens lag något i praktiken, ytterligare engelska skolor kan följa efter och det får konsekvenser inte bara för elevernas kunskaper i svenska utan också för svenskans ställning överhuvudtaget. Det blir ett led i ett språkbyte, som dessutom finansieras med skattemedel. Läs mer i artikeln ”Skola utan svenska?”, som publicerades i både Gefle Dagblad och Arbetarbladet den 4/6 och 5/6.

III.

STUDIER PÅ ENGELSKA

Aktuellt sände måndagen 11 juni - se sändningen kl. 21.00 - ett inslag, "Studier på engelska", som handlade om engelskans expansion inom den svenska högskolan. Inslaget kan följas på webb-tv (det startar efter 6:50 minuter). Lars Leijonborg chattade också med ett antal tittare efter inslaget - se chatt-arkivet 2007. Inslaget visar att frågan om svenskans ställning inom vissa domäner i Sverige blir allt hetare.

 

IV.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***

 

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se