Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 1 2008 den 20/1 2008

 

Innehåll:

1. I väntan på förslaget till språklag

2. Färöiska föreslås bli nationalspråk på Färöarna

3. Regeringens e-postadresser

4. Avbeställning av nyhetsbrevet

(Hyperlänkarna fungerar inte alltid i Yahoo-texten – pröva i så fall Word-bilagan)

I.

I VÄNTAN PÅ FÖRSLAGET TILL SPRÅKLAG

Språklagsutredningen har fått förlängd utredningstid, vilket innebär att den ska redovisa sitt uppdrag senast den 29 februari 2008. Representanter för Språkförsvaret har vid två tillfällen sammanträffat med företrädare för Språklagsutredningen och framfört våra synpunkter på en kommande språklag.

II.

FÄRÖISKA FÖRESLÅS BLI NATIONALSPRÅK PÅ FÄRÖARNA

Enligt ett nyligen offentliggjort betänkande med förslag om en officiell färöisk språkpolitik föreslås att färöiska i framtiden skall vara både det offentliga och nationella språket på Färöarna. Av utredningen framgår att färöiska skall användas i alla samhällsmässiga förhållanden och därmed också inom det färöiska rättsväsendet och den färöiska polisen, inom vilka det danska språket fortfarande ofta används.

Betänkandet föreslår därmed ett direkt brott med den nuvarande "hjemmestyreloven" mellan Danmark och Färöarna, vilken fastslår att "färöiska skall erkännas som huvudspråket på Färöarna, men danska skall läras gott och grundligt, och det danska språket kan likaväl som det färöiska användas i offentliga förhållanden".

Enligt Ritzau säger Árni Dahl, ordförande för den arbetsgrupp som utarbetat betänkandet, att även om det färöiska språket inte är hotat, är det hög tid att det beslutas om en officiell språkpolitik på Färöarna.

- Färöarna har hittills bara haft en inofficiell språkpolitik. Vårt betänkande föreslår att färöiska officiellt erkänns om nationalspråk. Det överordnade syftet är samtidigt att säkra det färöiska språket ställningen som det kompletta och samhällsbärande språket i alla samhälleliga förhållanden på Färöarna.

III.

REGERINGENS E-POSTADRESSER  

Varför har inte regeringen och dess olika departement e-postadresser på svenska? Visserligen finns det ”neutrala” e-postformulär, där mottagaradressen inte framgår, på regeringens webbsidor. Men när regeringen och departementen besvarar e-post, framgår det att det är engelskspråkiga e-postadresser som gäller: primeminister.ministry.se, employment.ministry.se, finance.ministry.se, defence.ministry.se, integration.ministry.se, agriculture.ministry.se, justice.ministry.se, culture.ministry.se, environment.ministry.se, enterprise.ministry.se, social.ministry.se, education.ministry.se, foreign.ministry.se och adm.ministry.se.

Det tycks dock ha skett en förändring i fråga om e-postadresserna – sustainable.ministry.se (på den socialdemokratiska regeringens tid), det ”hållbara” departementet,  har ersatts av environment.ministry.se. Detta visar ju att det går att ändra på e-postadresserna.

Finns det något särskilt skäl till att departementen inte skall använda e-postadresser på svenska? I Danmark, Finland och Norge används de inhemska huvudspråken som bas för e-postadresserna. På vad sätt skulle det vara ett problem att använda både svensk- och engelskspråkiga e-postadresser? De flesta som kommunicerar med regeringen och de olika departementen gör det väl på svenska? Är tanken kanske att svenskan skall läggas ned som språk och ersättas med engelska? Och, i så fall, varför just engelska? Flera miljarder människor världen över kan inte vare sig tala eller skriva engelska.

Frågan om svenska i våra officiella organs e-postadresser är både en praktisk fråga för svenskspråkiga och en viktig symbolfråga för det svenska språkets ställning i svenskt samhällsliv. Det är tekniskt inget problem med att komplettera de nuvarande adresserna med svenska adresser, och förändringen får nu inte dröja längre! Regeringen har dessutom under 2007 gett en utredning direktiv om att svenskans ställning skall lagfästas och borde därför föregå med gott exempel.

Det skadar inte att kontakta den nuvarande regeringen och fråga varför den framhärdar i att använda engelskspråkiga e-postadresser.

IV.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.