Sprakforsvaret
   

Svar till Per-Owe Albinsson på statsministerns vägnar

Per-Owe Albinsson

087427238@bredband.net

 

Bäste Per-Owe,

Jag vill på statsminister Göran Perssons vägnar tacka för ditt brev i vilket du skriver om det svenska språkets ställning. Statsministern har bett mig att ge dig ett svar. Inledningsvis vill jag be om ursäkt för att svaret kommit att dröja.

Regeringen anser att det behövs en samlad svensk språkpolitik för att främja det svenska språket. I propositionen ”Bästa språket - en samlad svensk språkpolitik”, som regeringen överlämnade till riksdagen den 29 september i år, föreslår regeringen fyra mål för en nationell språkpolitik. För att stärka språkvården bedömer regeringen att det behövs en förstärkt och samordnad språkvårdsorganisation som kan rymma ökade insatser för svenska språket, de nationella minoritetsspråken, det svenska teckenspråket och andra övergripande språkpolitiska frågor. Insatser för att utveckla språkundervisning såväl i svenska som i olika modersmål bör göras. Språkens roll inom svensk utbildning bör dessutom stärkas. Vidare bedömer regeringen att ytterligare läsfrämjande insatser bör göras och att dialekter bör främjas. Statens insatser för svenskundervisningen i utlandet bör vidare ses över.

På följande länk finner du propositionen: http://www.regeringen.se/sb/d/5359/a/50761 Avslutningsvis vill jag tacka dig för att du tog dig tid att skriva. Det är värdefullt för statsministern att få ta del av enskilda personers synpunkter.

Med vänlig hälsning,

Lisa Hedin

10/10 2005

 

(Brevet är ett svar på ett brev från Per-Owe Albinsson av den 20/7 - se "Brevarkiv")

Tillbaka till Brevarkivet