Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 4/2009 den 24/8 2009

 

Innehåll:

1. Så spikar vi svenskan i EU!
2. Namninsamling för att värna svenska språket
3. Gå med i Språkförsvaret!
4. Stor publicitet kring JO-anmälningar
5. Sverige behöver en språkstatistik, som bygger på fakta – inte gissningar
6. Avbeställning av nyhetsbrevet

I.

SÅ SPIKAR VI SVENSKAN I EU!

Språkförsvaret  anordnar i höst en seminarieserie. Det första seminariet, ”Så spikar vi svenskan i EU!”, handlar om svenskans ställning i EU. Hur ska egentligen svenskan försvaras inom EU? Det råder naturligtvis olika uppfattningar om den saken. Detta kom bl.a. till uttryck då regeringen i sitt förslag till språklag strök den mening som betänkandet ”Värna språken” hade föreslagit: ”Den som företräder Sverige i Europeiska unionen ska använda svenska när tolkning erbjuds, om det inte av särskilda skäl är lämpligare att använda ett annat språk”. Riksdagens beslöt också i enlighet med regeringens förslag.

Inledare: Maria Bodner Gröön, konferenstolk; Ulf Holm, Miljöpartiet och f.d. EU-parlamentariker samt Birgitta Lindgren, Språkrådet.

Seminariet äger rum kl. 13.00 – 15.30 den 19/9 2009. Plats: Fabiansalen, ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm. Medarrangör bl.a. ABF. Inträde: 50 kr.

Det andra seminariet den 21/10 handlar om den nordiska språkgemenskapen och det tredje den 26/11 om finlandssvenskan. Plats i båda fallen ABF-huset. Mer information senare.


II.

NAMNINSAMLING FÖR ATT VÄRNA SVENSKA SPRÅKET

Riksdagsledamot Marianne Watz från Moderaterna startade den 21/7 en namninsamling för att värna svenska språket som undervisningsspråk.  Det finns ingen översikt över hur många elever som undervisas i skolans ämnen på engelska men det har blivit allt vanligare. Språkförsvaret stöder initiativet.


III.

GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!

Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta. Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

IV.


STOR PUBLICITET KRING JO-ANMÄLNINGAR 

Den nya språklagen trädde i kraft den 1 juli och Språkförsvaret beslöt att testa den nya språklagen genom att JO-anmäla  regeringens engelskspråkiga e-postadresser den 10/7. Idén lanserades ursprungligen av Olle Josephson i en artikel i Svenska Dagbladet. Språkförsvarets JO-anmälan uppmärksammades sedan av SVT-Rapport. Olle Josephsons anmälan uppmärksammades i flera tidningar, bl.a. i Dagens Nyheter  och Aftonbladet den 29/7.

Radio Stockholm noterade Språkförsvarets JO-anmälan den 19/7, denna gång av Stockholms stad, och sände en intervju med en representant för Språkförsvaret den 21/7. Den 22/7 intervjuades en företrädare för Språkförsvaret av TV4 Stockholm (se inslaget c:a en minut i programmet) och en annan företrädare deltog samma dag i en debatt  i Studio ett i Sveriges Radio. Den 23/7 deltog en representant för Språkförsvaret i en debatt i TV4:s Nyhetsmorgon.

Språkförsvarets JO-anmälan uppmärksammades också av Dagens Nyheter 22/7, Aftonbladet (se även deras intressanta webbomröstning) 23/7 och av ledarsidorna i Expressen 24/7,  Sundsvalls Tidning 24/7, Upsala Nya Tidning 27/7, debattsidan i Dalarnas Tidning 25/7, Hela Gotland 27/7, Västerbottens-Kuriren 29/7, Sörmlands Nyheter 1/8, och tidskrifterna Resumé 22/7 och Ment.se 23/7. Upsala Nya Tidning 12/8 och Hela Gotland 14/8 publicerade repliker.

Även engelskspråkiga media, bl.a. United Press International, finskspråkiga och polskpråkiga media uppmärksammade denna JO-anmälan. Ett känt utländskt tv-bolag gjorde också en intervju med en representant för Språkförsvaret. Programmet sänds i höst.

En sökning på Google på ”Språkförsvarets JO-anmälan” ger 1300 träffar.


V.

SVERIGE BEHÖVER EN SPRÅKSTATISTIK SOM BYGGER PÅ FAKTA – INTE PÅ GISSNINGAR

”Tidigare i år kritiserade EU:s expertkommitté Sverige för att inte bedriva någon officiell statistikinhämtning vad beträffar regionala språk eller minoritetsspråk.” Så inleds den artikel, som skrivits av Jean Azar, Lars-Nila Lasko, Per-Åke Lindblom, Refik Sener och Kaarlo Voionmaa och som publicerades i tidskrifter och på webbplatser som Alba 12/8 2009 , Tidningen Kulturen 13/8 2009, Journalisten.se 13/8 2009Uppsala Fria Tidning 14/8 2009 och Svensklärarföreningen den 19/8 2009. Dessutom publicerades den i form av kortare versioner i dagstidningar som Norrländska Socialdemokraten 4/8 2009Länstidningen Södertälje 5/8 2009, Helsingborgs Dagblad 6/8 2009, Östgöta-Correspondenten 6/8 2009, VästerviksTidningen 6/8 2009, Hela Hälsingland den 10/8 2009 och Kristianstadsbladet 17/8 2009                 

VI.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***


Nätverket Språkförsvaret
http://www.sprakforsvaret.se/sf/
E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
             sprakforsvaret@yahoo.se