Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 7/2009 15/10 2009

 

Innehåll:

1. Håller språken ihop Norden? Seminarium om den nordiska språkgemenskapen onsdagen den 21/10
2. Högskoleverket anordnar konferens den 24/11 om undervisning på engelska i svensk högre utbildning
3. High Coast Airport?
4. Canal + startar helsvensk filmkanal!
5. Gå med i Språkförsvaret!
6. Avbeställning av nyhetsbrevet

(Eventuella hyperlänkar fungerar inte alltid i Yahoo-texten – pröva i så fall Word-bilagan)

I.

HÅLLER SPRÅKEN IHOP NORDEN?

Språkförsvaret  anordnar i höst en seminarieserie. Det andra seminariet onsdagen den 21/10 handlar om den nordiska språkgemenskapen. 

Från Grönland i väster till Karelen i öster. Från Svalbard i norr till strax söder om dansk-tyska gränsen. 8 tidszoner och 25 miljoner människor. Något av de centralskandinaviska språken, danska, norska och svenska, är första eller andraspråk inom ett enormt landområde. Kan detta bestå? Är det ens önskvärt? Vilka motkrafter finns?

Inledare: Olle Josephson, docent i nordiska språk och f.d. chef för Språkrådet; Olaug Rekdal, lektor i norska och läromedelsförfattare; Jørgen Christian Wind Nielsen, ordförande för Modersmål-Selskabet i Danmark, och medlem av Dansk Sprognævns representantskap.  Avstamp med Ana Martinez, författare och estradör.

Möteslokal: Beskowsalen, ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm - tid: 18.00 – 20.30. Inträde: 50 kr.

Det tredje seminariet den 26/11 handlar om finlandssvenskan och åländskan. Se ytterligare information på Språkförsvarets webbplats.

II.

HÖGSKOLEVERKET ANORDNAR KONFERENS DEN 24/11 OM UNDERVISNING PÅ ENGELSKA I SVENSK HÖGRE UTBILDNING

Språkförsvaret har beretts tillfälle att närvara på denna konferens, vilket naturligtvis är mycket glädjande. Inte desto mindre kan uppläggningen av konferensen ifrågasättas. ”Fokus ska alltså vara på frågan om hur undervisning på engelska kan bli så bra som möjligt, inte att diskutera för- och nackdelar med att undervisa på engelska.” Med den inriktningen går det knappast att genomföra en genomgripande och förutsättningslös diskussion. Det hade varit bättre om det hade anordnats exempelvis en paneldebatt och en öppen diskussion, där även konferensdeltagarna kunde delta, under eftermiddagen.

III.

HIGH COAST AIRPORT?

Kramfors/Sollefteå vill byta namn på sin flygplats till "High Coast Airport". Den idiotin kan man kanske stoppa genom att rösta på deras webbenkät.


IV.

CANAL+ HAR STARTAT HELSVENSK FILMKANAL!

Den 1 oktober kompletterade CANAL+ sitt utbud med en helsvensk kanal som visar det bästa ur Svensk Filmindustris produktion de senaste trettio åren. SF-kanalen visar barn- och familjefilm, komedi, drama och spänning dygnet runt. Läs mera här!


V.

GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!

Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta. Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!


VI.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***


Nätverket Språkförsvaret
http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
             sprakforsvaret@yahoo.se

Kontaktpersoner:
Per-Owe Albinsson - tel: 070 2523715
Olle Käll - tel: 026 659188
Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302 
Hillo Nordström - tel: 070 5356056
Arne Rubensson - tel: 070 5355501