Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 10/2009 13/12 2009

 

Innehåll:

  1. Rapport från seminariet ”Försvinner svenskan i Finland?”
  2. ”Övertro på engelskans betydelse” – debattartikel i Svenska Dagbladet
  3. ”High Coast Airport” fick tummen ner i webbomröstning
  4. Gå med i Språkförsvaret!
  5. Avbeställning av nyhetsbrevet.

I.

RAPPORT FRÅN SEMINARIET ”FÖRSVINNER SVENSKAN I FINLAND?”

Språkförsvaret anordnade ett lyckat seminarium om finlandssvenskans och åländskans ställning den 26/11. Du kan hitta utförlig information om seminariet i form av dessa minnesanteckningar, inklusive Ida Asplunds, Reinhold Enqvists och Björn Sundells PowerPoint-presentationer. Anders Erikssons och Andrea Reuters inledningar refereras utförligt i minnesanteckningarna. Se även bilder från seminariet!

Anders Eriksson rapporterar från seminariet på Ålands Framtids webbplats och avslutar med orden: ”Språkförsvarets ideella arbete är ett viktigt startskott för svenskan, för Åland och för Svenskfinland om vi alla skall lyckas få svenska myndigheter att inse den centrala roll Sverige har om vi skall klara upp det här.”

II.

”ÖVERTRO PÅ ENGELSKANS BETYDELSE”- DEBATTARTIKEL I SVENSKA DAGBLADET

Den 20/11 publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel, ”Övertro på engelskans betydelse”, av Horace Engdahl, författare och ledamot av Svenska Akademien; Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare; Olle Josephson, docent i nordiska språk och f.d. chef för språkrådet; Olle Käll, gymnasielärare i svenska, tyska och engelska; och Per-Åke Lindblom, f.d. gymnasielärare och medlem av nätverket Språkförsvaret. Artikeln uppmärksammades av Språkrådet, TT, Rapport, AB och Expressen. TT:s nyhetsmeddelande publicerades i rad tidningar runtom i Sverige.

 Artikeln resulterade i 331 kommentarer i Svenska Dagbladets nätupplaga, 24 länkade blogginlägg och tre repliker i papperstidningen. Expressen kommenterade artikeln på ledarplats den 26/11.

III.

”HIGH COAST AIRPORT” FICK TUMMEN NER I WEBBOMRÖSTNING

Kramfors kommun anordnade nyligen en webbomröstning om namnförslaget ”High Coast Airport!” för den lokala flygplatsen. 582 personer deltog i omröstningen, några röstade flera gånger. 26 procent var för ett namnbyte, medan 74 procent var däremot. Det kom in c:a 300 andra namnförslag på flygplatsen. ”Höga Kusten flygplats, ”Nylanda”, ”Ådalens flygplats” och att det gamla namnet skulle behållas var i stort sett jämbördiga. Stockholms stad och Kristianstads kommun visste förmodligen vad de gjorde när de inte lät undersåtarna ta ställning till ”Stockholm – The Capital of Scandinavia” respektive ”Kristianstad – Spirit of food”.

IV.

GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!

Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.

Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

Det finns också en växande grupp på Facebook, som heter Språkförsvarets vänner.

V.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

 

***

Nätverket Språkförsvaret:

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

 

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se

 

Kontaktpersoner:

Per-Owe Albinsson - tel: 070 2523715

Olle Käll - tel: 026 659188

Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302                                                  

Hillo Nordström - tel: 070 5356056

Arne Rubensson - tel: 070 5355501