Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 7/2010 den 9/8 2010

 

Innehåll:

1. Debattmöte om språklagen den 31 augusti
2. KTH har antagit språkpolicy
3. Studier av moderna språk ska löna sig bättre
4. Gå med i Språkförsvaret!
5. Avbeställning av nyhetsbrevet.

I.

”SPRÅKLAGEN – EN FÖRSTA AVSTÄMNING” - DEBATTMÖTE DEN 31 AUGUSTI 2010

Språkförsvaret har inbjudit samtliga riksdagspartier till ett debattmöte om språklagen.

Språklagen, som antogs enhälligt av riksdagen, trädde i kraft den 1 juli i fjol. Hur har den fungerat hittills? Har den motsvarat förväntningarna? Det har också gjorts en del JO-anmälningar med utgångspunkt från språklagen. Ska det behövas eller borde språklagen vara tydligare?

Språkförsvaret skickade den 5/6 också ut ett antal frågor med fokus på språklagen till riksdagspartierna. Sex av sju riksdagspartier har besvarat dessa frågor, vilket redovisas i denna sektion.

Definitivt klara inledare (i alfabetisk ordning) är Gunilla C. Carlsson, Socialdemokraterna; Gudrun Utas, Vänsterpartiet; Marianne Watz, Moderaterna; Carl-Martin Vikingsson, Miljöpartiet; och Anders Åkesson, Centerpartiet.

Debatt mellan paneldeltagarna och mellan panel och publik efter inledningarna.

Möteslokal: Hedénsalen, ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm. Tid: 18.00 – 21.00 Inträde: 50 kr – ingen föranmälan. Arrangörer: Språkförsvaret och ABF


II.

KTH HAR ANTAGIT SPRÅKPOLICY

KTH har antagit en genomarbetad språkpolicy som rekommenderas för läsning. Språkförsvaret förekommer som referens i dokumentet, eftersom Språkförsvaret bevakar språksituationen inom den svenska högskolan och publicerar relevanta dokument i denna sektion.

III.

STUDIER AV MODERNA SPRÅK SKA LÖNA SIG BÄTTRE

Utbildningsminister Jan Björklund har lagt ett förslag om att studier i moderna språk ska ge eleverna extrapoäng i samband med ansökan till gymnasiet. Förslaget har bl.a. diskuterats av Rosanna Dinamarca (V), Helena von Schantz (Fp), Per-Åke Lindblom, Språkförsvaret, Carl Rudbeck  i Sydsvenska Dagbladet och Olle Käll, Språkförsvaret.

IV.

GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!

Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.

Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

Det finns också en växande grupp på Facebook, som heter Språkförsvarets vänner.

V.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***
Nätverket Språkförsvaret
http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
             sprakforsvaret@yahoo.se

 

Kontaktpersoner:

Olle Käll - tel: 026 659188
Per-Åke Lindblom - tel: 070 7782302 
Hillo Nordström - tel: 070 5356056
Arne Rubensson - tel: 070 5355501