Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 2/2011 den 12/4 2011

 Innehåll:

1. Möte om ”Hur avskaffas ett språk?” den 16 april
2. Öppet brev till Sveriges regering och riksdag: ”Svenskans sak i Finland är vår”
3. Sverigedemokraterna vill avskaffa svenskan som parallellspråk i Finland
4. Andra publicerade artiklar
5. Gå med i Språkförsvaret!
6. Avbeställning av nyhetsbrevet.

I. MÖTE OM ”HUR AVSKAFFAS ETT SPRÅK?” DEN 16 APRIL

Mikael Parkvall, känd lingvist, som framträtt i flera tv-program, berättar om hur ett språk avskaffas.  Han är bl.a. författare till ”Lagom finns bara i Sverige”, ”Limits of Language”, medarbetat i ”Språken i Sverige” och på grund av kronisk brist på officiell språkstatistik i Sverige har han slutligen tagit fram sådan statistik i ”Sveriges språk – vem talar vad och var?”. Diskussion och frågor.  
Plats: Katasalen, ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm - tid: 13.00 - 14.30. Inträde: 50 kronor. Arrangörer: Språkförsvaret och ABF.

II. ÖPPET BREV TILL SVERIGES REGERING OCH RIKSDAG: ”SVENSKANS SAK I FINLAND ÄR VÅR”

Den 3 april skickade Språkförsvaret iväg ett öppet brev till Sveriges regering och riksdag om den senaste kampanjen mot svenskan i Finland. Detta brev har fått mycken uppmärksamhet, särskilt i Finland. En nyhetsartikel i Hufvudstadsbladet om brevet resulterade t.ex. i mer än 500 kommentarer. Per-Owe Albinsson följde upp brevet med artiklar (ej möjliga att direktlänka) i Vasabladet och Borgåbladet. Gunnar Lund, också medlem i Språkförsvaret, försvarade samtidigt finskspråkiga radioprogram i Nya Wermlands-Tidningen. Detta visar att det går alldeles utmärkt att försvara svenskan i Finland med respekt med för minoritetsspråken och rätten till hemspråk i Sverige.

III. SVERIGEDEMOKRATERNA VILL AVSKAFFA SVENSKAN SOM PARALLELLSPRÅK I FINLAND

Uppmärksamheten kring Finskhetsförbundets och Sannfinländarnas kampanjer mot svenskan i Finland har också lett till att flera svenska riksdagspartier har ”kommit ut”. De två största riksdagspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har båda uttryckt oro över situationen. Sverigedemokraterna däremot har solidariserat med Sannfinländarna och t.o.m. gått ett steg längre än Sannfinländarnas ordförande, Timo Soini, eftersom de också vill avskaffa svenskans ställning som Finlands andra officiella språk. Medlemmar i Språkförsvaret har kommenterat Sverigedemokraternas utspel bl.a. i en  debattartikel i Arbetarbladet.

IV. ANDRA PUBLICERADE ARTIKLAR

Lars Fredriksson/Per-Åke Lindbloms artikel om patentspråk i EU publicerades så småningom i olika versioner i sju publikationer, den senaste i Uppfinnaren & Konstruktören, fristående organ för Svenska Uppfinnareföreningen. Denna version är identiskt med den i  Ingenjören.

V. NÄSTAN DAGLIGA UPPDATERINGAR

Både Språkförsvarets nätdagbok och webbplatsen – se ”Aktuellt/Senaste uppdateringar” - uppdateras nästan dagligen. I runda tal länkas varje år minst tusen dokument, huvudsakligen från Sverige och övriga Norden, på Språkförsvarets webbplats. Nätdagboken publicerar naturligtvis också inlägg från utomstående – bidrag kan skickas till sprakforsvaret@yahoo.se..

VI. GÅ MED I SPRÅKFÖRSVARET!

Språkförsvaret är den enda gräsrotsorganisationen i Sverige som försvarar svenska språket gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad och som förordar mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse.  Språkförsvaret fokuserar alltså på svenska språkets ställning.

Språkförsvaret är ett partipolitiskt obundet nätverk och absolut inte knutet till ett visst parti. Alla medlemmar i Språkförsvaret arbetar ideellt och varje krona i medlemsintäkter plöjs ner i seminarier och i webbplatsen. Ju flera medlemmar vi blir, desto mera kan vi uträtta i fråga om opinionsbildning. Om du redan anser att Språkförsvaret gör nytta, finns det all anledning att ansluta sig. Fråga inte vad andra kan göra för svenska språket utan vad du kan göra.

Medlemskap kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

Det finns också en växande grupp på Facebook, som heter Språkförsvarets vänner.

VII. AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***
Nätverket Språkförsvaret
http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post:  sprakforsvaret@yahoo.se

             sprakforsvaret@sprakforsvaret.se