Sprakforsvaret
   

Brevväxling om Spårväg Syds ”Open space”

(Brevväxlingen läses uppifrån och ned)

Till Veronica Aasa

Läser i dagens Metro att jag kan "tycka till om Spårväg syd". Det är förstås förtjänstfullt både att planera för mer t-bana och att vilja lyssna till berörda framtida resenärer.

Men! Varför en procedur på engelska? "Space" leder mina tankar till rymden. Det är klart visst vore det häftigt med spårväg i rymdtrafik men …

Jag har forskat litet i min engelsk-svenska ordbok. Mycket riktigt: rymden kommer först. Men, man kan hitta en annan översättning på "open space": tomrum. Skall man befara att det nya t-baneprojektet är - ett tomrum?

Nej. Det nya uttrycket, som få nog begriper, hjälper oss inte!

Låt oss gemensamt slå vakt om vårt svenska språk.

De bästa hälsningar

Björn I Ohlson

2/6 2014

Hej! Tack för ditt mail – och kul att du har läst vår inbjudan! Open space är ett begrepp för en ny typ av samrådsmöte där fler får möjlighet att diskutera sina frågeställningar och synpunkter. Man träffas i en stor lokal och bildar grupper som pratar om olika frågor och ämnesområden inom social hållbarhet – till exempel trygghet, tillgänglighet, hälsa, integration mm. Jag tror att det är mer själva lokalens och mötets utformning som åsyftas i begreppet än bokstavligen själva trafiken. Än så länge handlar det om markgående spårväg, inte heller tunnelbana i det här fallet. Och visst kan man tycka att det är onödigt att använda engelska begrepp, men samtidigt är det ett språk som många förstår. Du kanske får komma den 16 juni och bilda dig en uppfattning!


Med vänlig hälsning
Veronica Aasa
Redaktör/pressinformatör
Ledningsstaben
Kommunikation


3/6 2014
 

Till veronica.aasa@sll.se
jun 3 vid 6.07 PM


Tack för snabbt svar. Dock hänger jag inte riktigt med. Det är en missuppfattning att "alla" / många/  kan engelska. Jag är inte helt bortkommen (student, akademiker med mera) och måste ändå forska en del. Jag förstår Din förklaring av mötestypen — men varför "open space"? Nog finns det uttryck på vårt eget språk som är bättre …

Lycka till med diskussionen!

Hälsningar

Björn I Ohlson


3/6 2014