Sprakforsvaret
   

Därför stödjer jag Språkförsvaret

Jag gick med i Språkförsvaret för att eventuellt få svar på hur många finlandssvenskar som finns i Sverige. Redan 1952 jobbade jag och många med mig åkte samtidigt över. Vi hade inga problem att få jobb. Språket var lika, men dialekten kom fram ibland. Då fick vi höra – nu talar de finska med varandra.

 

Nu till dagens sannfinländare som tror att svenskarna i Finland inte betalar (eller ytterst lite) skatt! Därför behövs bara finska. När kungen och drottningen för något år sedan kom till Vasa-festligheterna, fick han som hälsade dem välkomna inte tala svenska (också svenskspråkig) utan engelska. Det gick bra, men kung Carl Gustaf hostade till! President Tarja Halonen skrev insändare i tidningarna, inget hände! Majoriteten i Vasa är och var svensk.


Enligt Syd-Österbotten den 20 oktober 2011 krävde JO förklaring till böteslappar endast på finska. Den 5 november kl 18.18 i TV1 sa Maria Wetterstrand när hon ringde polisen i Helsingfors ”puhuka suomea”, statligt anställd polis kunde, eller ville ej svara på svenska! Annars går det bra med svenska i Helsingfors, sa Maria i TV.


Hälsningar
Ture Holm
Järna

9/12 2011