Sprakforsvaret
   

Mångahöjdare borde skickas på språkkurs

 

"Big people about small people." Se det som en kommentar till Carl-Henric Svanbergs språkfadäs i Washington som fick förödande konsekvenser för honom själv och BP.

 

Det är typiskt att vi svenskar totalt undervärderar/nonchalerar engelskans svårigheter. Trots att engelskan/amerikanskan helt dominerar Sverige idag, görs ständigt grova fel och feltolkningar av språket.

 

Jag blir alltid förvånad, hur våra officiella företrädare i olika sammanhang lyckas att med nöd och näppe hanka sig fram på varianter av "swenglish". Carl-Henric Svanbergs fadäs är nämligen bara toppen på isberget.

 

"Small people" var bara en del av hans i övrigt usla "swenglish". Man borde kunna kräva av Svanberg med xmiljoner i årslön att han ska kunna perfekt och förståelig engelska. Vare sig han är förberedd eller oförberedd på journalisternas frågor eller inte.

 

När allt kommer omkring är han ju styrelseordförande för en stor internationell (brittisk) koncern med just engelskan som koncernspråk.

 

Spontant tänker jag då tillbaka på vår lektor i engelska på gymnasiet i Helsingborg, som varnade oss studenter för engelskan. "Använd er gärna av engelskan, men var försiktiga, eftersom engelska språket är bedrägligt lätt."

 

Det var en berättigad varning. Egentligen borde man också kräva, att våra höga officiella företrädare även behärskar franska flytande.

 

Här var faktiskt förre Volvo-vd:n P G Gyllenhammar en bra förebild. Han kunde på den tiden hålla presskonferenser på både flytande engelska och franska.

 

Om vi i Sverige vill inse det eller inte, så är franskan faktiskt fortfarande ett betydande språk inom EU och övriga världsorganisationer. Både inom diplomatin och inom affärsvärlden.

 

Jag önskar en förbättring inför framtiden.

 

Carl-Gustav Pernbring