Sprakforsvaret
   

Varför visas inte mer svensk film?

Jag har just läst en nyhet om att SVT skall bli mer blågult med mer program med svenska namn. Om det gäller svenskan finns det mycket mer att göra. Jag har ”roat” mig med att under en dryg månad notera ursprungsland för de filmer som sänds i de mest betittade kanalerna, det vill säga de som recenseras på tv-sidorna hos de allra flesta av Sveriges tidningar. Resultatet är precis så nedslående och bedrövligt som jag anade.

Mellan 16 september och 20 oktober visades sammanlagt 264 filmer (se bilaga med fullständig förteckning). Av dessa kom 191 från USA, 31 från Sverige (varav endast sju är gjorda efter 1980), nio från Spanien, åtta från England, sex från Frankrike, fyra från Italien respektive Australien, tre från Tyskland och en film vardera från nio olika länder (Norge, Ryssland, Brasilien, Sydafrika, Kina, Botswana, Holland och Nya Zeeland).

Av de långfilmer som presenteras av TT Spektra i de allra flesta svenska morgontidningar är således drygt 75 procent engelskspråkiga, knappt 15 procent svenskspråkiga och drygt 10 procent kommer från övriga språkområden. Var bor vi egentligen? I en av USA:s delstater? SVT visar bara 7 svenska filmer totalt under fyra veckor och har ingen film yngre än 30 år i sitt utbud. Undra på att det behövs filmstöd! Det hade varit bättre om det användes genom att verkligen sända svenska filmer.

Sverige är tydligen så kulturellt fattigt att endast en av fyra svenska filmer är ”ny”, räknat bland alla presenterade långfilmer, resten är svartvita filmer från senast 60-talet. Och de svenska filmerna är ändå totalt sett mycket få. Engelskspråkiga filmer känns mest som ”more of the same...”, och det finns många intressanta filmer från andra länder som går Sverige förbi. Jag och många med mig saknar en språklig mångfald i filmutbudet, liksom många erkänt bra svenska tv-filmer, tv-serier och tv-teater. Finns det inget i tv:s avtal med staten om att främja detta?

Olle Käll, Gävle

(Publicerad i Svenska Dagbladet den 21/10 både i pappers- och nätversionen http://www.svd.se/dynamiskt/Synpunkt/did_10815549.asp)

Åter till "Bara på Språkförsvaret"