Sprakforsvaret
   

Akalla Future City?

Hej!

Ibland undrar jag hur de styrande tänker egentligen... Jag har läst mycket om Kista och den f d stadsdelsdirektören, numera Stockholms stads utvecklingschef, Luis Abascals planer för området.

Mycket kan tyckas bra men jag undrar varför allt ska ha engelska namn nuförtiden? Är det inte Kista Science Park så är det Kista Science Tower. Det senaste "briljanta" förslaget, som b l a Luis står bakom, är att bygga ett idrottscentrum med arbetsnamnet "Akalla Future City". Där ska eventuellt AIK få sin nya hemmaarena (eller ska jag kanske säga home arena) i hockey.

Anser Ni inte att svenska namn duger längre och att inte det engelska språket redan har ätit sig in onödigt mycket på bekostnad av vårat eget (och många andra språk också för den delen), t ex inom företagsvärlden/studier, musik och tv. Luis! Varför inte ge idrottscentrumet ett spanskt namn så blir det riktigt internationellt och bra? Dessutom sätter du ju då lite personlig prägel på det hela också.

Dessutom sänder detta fel signaler till invandrare enligt mig. Kista råkar var just ett (med svensk underdrift) "invandrartätt" område. Om vi inte själva visar intresse för att använda oss av vårat språk, hur ska vi då få invandrarna att göra det om allt går så bra ändå med engelska? Är det integration att inte använda landets språk?

Tänk efter!

Per-Owe Albinsson, Tyresö

(Publicerad i Dagens Nyheter december 2001)

Åter till "Debatt- och insändararkiv"!