Sprakforsvaret
   

Svar på högskoleenkät

Språkförsvaret

Ni har den 8 juli 2006 skickat en e-post till Växjö universitet med begäran om svar på ett antal frågor rörande universitetets språkpolicy. Med anledning härav vill jag meddela följande.

Universitetet har ingen fastställd eller uttalad språkpolicy. Arbetsspråket inom universitetet är svenska, men ett stort antal medarbetare och studenter har annan språklig bakgrund och behärskar inte svenska som arbetsspråk. Vi anpassar då vårt arbetssätt på lämpligt sätt i de enskilda fallen. Vi ställer inte krav på att lärare skall kunna undervisa på svenska.

Undervisning anordnas på engelska i ett betydande antal kurser. Information om detta skall alltid finnas innan studenten söker till kurs/utbildning.

Växjö universitet arbetar med en tydlig internationell profil. Vi är ett av de universitet i landet som har högst andel gäststudenter. Det är då naturligt att arbeta för en fungerande kommunikation både i undervisning och forskning. I det sammanhanget spelar engelska en betydelsefull roll. Vi ser det inte som en särskild uppgift att verka för svenska språkets ställning.

Med vänlig hälsning

Lars Olof Nilsson

Universitetsdirektör

8/8 2006