Sprakforsvaret
   

Som konsumenter har vi makt att välja språk

 

Jag vill uppmana fler människor i detta land till att protestera mot all den onödiga engelska som numer möter en ute i samhället. Är det inte engelskspråkiga benämningar på produkterna i butikerna, med övriga språk i mindre text (trots att produkten ej ens säljs i engelskspråkiga länder), så är det ”Sale” istället för ”Rea” och ”Outlet” istället för ”Fabriksförsäljning”, bara för att nämna några exempel. Ett i dagarna aktuellt exempel på onödig engelska är att vissa handlare sedan några år tillbaka annonserar om ”Fireworks”, istället för ”Fyrverkerier”. Det finns numer restauranger som endast tillhandahåller engelskspråkiga menyer och även de som endast har engelsktalande personal. Jag anser att ovanstående är exempel på diskriminering och kräver rätten att få information på, samt att kunna kommunicera på, mitt eget språk i mitt eget land.

Det finns en tro bland företagare att allt säljer bättre om man ger produkter och företeelser engelskspråkiga namn. Låt oss tillsammans ta dem ur den villfarelsen.

Jag tror inte att folk i gemen håller med företagarna. Jag har nämligen, ett antal gånger, hört folk ge uttryck för sitt missnöje över ovanstående utveckling. Däremot har jag hört ytterst få uttala sig positivt om denna pågående anglifiering. Jag vet även att det finns människor som agerar aktivt i språkfrågan, då jag själv är engagerat i ett språkligt inriktat nätverk. Jag vill uppmana övriga till att inte nöja sig med att ”tycka” i språkfrågan – man måste agera. Att inte göra det är detsamma som att tyst godkänna utvecklingen. Säg ifrån genom att kontakta det aktuella företaget och framför er mening. Om tillräckligt många agerar så blir det effekt och då kommer aktuella företags marknadsföringsavdelningar garanterat att få sina svenskkunskaper åter. De lever på att vi köper deras produkter - alltså har vi kunder makten över utvecklingen. För min egen del har jag börjat att bojkotta företag som använder sig av onödig engelska. Senast skedde det då jag skulle köpa raketer inför nyår. Jag valde bort en handlare som annonserade om ”Fireworks” till förmån för en som sålde ”Fyrverkerier”. Gör Era röster hörda!

Per-Owe Albinsson, Språkförsvaret