Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 3/2009 21/7 2009

 

Innehåll:

1. Så spikar vi svenskan i EU!
2. JO-anmälan uppmärksammad
3. Bli medlem
4. Avbeställning av nyhetsbrevet

I.

SÅ SPIKAR VI SVENSKAN I EU!

Språkförsvaret  anordnar i höst en seminarieserie. Det första seminariet , ”Så spikar vi svenskan i EU!”, handlar om svenskans ställning i EU och äger rum kl. 13.00 – 15.30 den 19/9 2009. Plats: Fabiansalen, ABF-huset, Sveav. 41. Medarrangör bl.a. ABF.

Inledare: Maria Bodner Gröön, konferenstolk; Ulf Holm, Miljöpartiet och f.d. EU-parlamentariker samt Birgitta Lindgren, Språkrådet. Ytterligare en inledare kan tillkomma.

Det andra seminariet den 21/10 handlar om den nordiska språkgemenskapen och det tredje den 26/11 om finlandssvenskan. Plats i båda fallen ABF-huset. Mer information senare.


II.

JO-ANMÄLNINGAR UPPMÄRKSAMMADE 

Den nya språklagen trädde i kraft den 1 juli och Språkförsvaret beslöt att testa den nya språklagen genom att JO-anmäla regeringens engelskspråkiga e-postadresser den 10/7. Idén lanserades ursprungligen av Olle Josephson i en artikel i Svenska Dagbladet. Språkförsvarets JO-anmälan uppmärksammades sedan av SVT-Rapport. Radio Stockholm har också noterat vår andra JO-anmälan den 19/7, denna gång av Stockholms stad, och sände en intervju med en representant för Språkförsvaret idag kl. 15.39 (eller 9 minuter in i programmet).

 

III. 

BLI MEDLEM

Du vet väl att du kan bli medlem i Språkförsvaret? Det kostar 200 kr per år (100 kr för studerande, pensionärer och arbetslösa) – Plusgiro 421118-1. Se ytterligare instruktioner här!

 
IV.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***


Nätverket Språkförsvaret
http://www.sprakforsvaret.se/sf/
E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se
             sprakforsvaret@yahoo.se