Sprakforsvaret
   

Hälsningsanförande vid seminariet "Försvinner svenskan i Finland?" 26/11 2009

 

Varmt välkomna allihop!

Mitt namn är Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvarets kärngrupp. Det är en stor glädje att få inleda detta viktiga seminarium som kommer att behandla svenska språkets ställning i Finland och på Åland.

Jag är övertygad om att ämnet kommer att leda till intressanta diskussioner och ser själv mycket fram emot att få lyssna till vad paneldeltagarna har att säga.

Svenska har talats i Finland sedan tidig medeltid och var dessutom administrativt huvudspråk till tidigt 1900-tal. Men hur står det egentligen till med svenskan idag? Andelen finländare med svenska som modersmål fortsätter att sjunka. Riskerar den att försvinna? Vad görs och vad bör göras för att stärka svenskan i Finland? Och vilket ansvar har vi i Sverige?

Tanken med kvällens seminarium är att inleda en seriös dialog om vägen framåt och att börja räta ut frågetecknen till utropstecken.

Kvällens intressanta panel består av: Andrea Reuter, filmvetare och projektledare på Svenska Filminstitutet; Björn Sundell, utredningsansvarig på tankesmedjan Magma; Reinhold Enqvist, författare och amatörhistoriker; Anders Eriksson, lagtingsledamot och ordförande för partiet Ålands Framtid; samt Ida Asplund,  Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige, till yrket jurist.

Ett möte på detta tema borde ha hållits för länge sedan då svenska språket är av gemensamt intresse på bägge sidor av Östersjön. Detta märkesår utgör dock ett väl valt tillfälle att lyfta frågan om svenskan i Finland och som det heter: Bättre sent än aldrig!

Nu lämnar jag över ordet till kvällens moderator, Jan Malmstedt, som kommer att leda kvällens diskussioner. Än en gång: Varmt välkomna!