Sprakforsvaret
   

Brevväxling om Green Highway

 

(Brevväxlingen läses nedifrån och upp)

From: Borelius Jonas
Sent: den 4 januari 2010 12:40
To: 'Bjorn-Ove Berthelsen'
Subject: RE: Green Highway: Grön motorväg
Tack för ditt svar och gott nytt år!
 
Jag tycker man kan göra som i många andra icke-engelskspråkiga länder - ha två namn. Ett engelskt och ett skandinaviskt. Jag menar att om ni måste ha kvar det engelska namnet så kan ni komplettera det med ett norsk/svenskt.
 
I Sverige är det tyvärr så att det vi är extra stolta över döper vi gärna med ett engelskt namn. Det beror inte alls på att vi vill att det ska fungera internationellt. Det beror på att många svenskar tycker att det är mycket finare med ett engelskt namn än ett svenskt. Jag ska ge dig några exempel: Kista Science Tower, Stockholm Waterfront, Turning Torso, Stockholm Globe Arena, Scandinavian Mall (som byggs i Stockholm) och som man kan läsa när man närmar sig Stockholm med bil - "Stockholm the Capital of Scandinavia" (vad säger ni i Norge om det?). Green Highway är också något att vara stolt över och då passar ett engelsk namn bättre än ett skandinaviskt. Men som sagt - lägg till ett skandinaviskt namn också!
 
Med vänlig hälsning
Jonas Borelius

 



From: Bjorn-Ove Berthelsen [mailto:Bjorn-Ove.Berthelsen@trondheim.kommune.no]
Sent: den 4 januari 2010 12:24
To: Borelius Jonas
Cc: tommy.ericsson@jamtkraft.se; alvar.edholm@ostersund.se; anne.sorensson@ostersund.se; Henriksson Marie-Louise; lars.soderberg@sundsvallenergi.se; Tore Langmyhr
Subject: SV: Green Highway: Grön motorväg


Hei, og godt nytt år til deg! Jeg skjønner godt at du reagerer på valg av engelsk navn; selv synes jeg bruken av engelske ord og uttrykk har kommet alt for langt. Og som sådan sitter jeg i glasshus....


Men valget ble gjort ut fra at det bl.a. skal kunne fungere internasjonalt - ut over Skandinavia; både ift. samarbeid med andre, formidling av konseptet Green Highway ut i Europa, i evt. EU-søknader, og ift. internasjonale turister og transportaktører som ferdes langs aksen.
 
Navnet kommer til å stå. Det har allerede rukket å bli et anerkjent "merke" i Skandinavia og utenfor, og det er også, sammen med logoen, registrert som varemerke i Norge og Sverige.
 
Vennlig hilsen
 
Bjørn Ove Berthelsen

Tlf.:  +47 91760202
Tlf.:  +47 72542550 (sentralbord)
Fax: +47 72542551

e-post: bjorn-ove.berthelsen@trondheim.kommune.no

http://www.trondheim.kommune.no/miljoenheten/
 
Postadr.: Trondheim kommune
               Miljøenheten
               N-7004 Trondheim

Besøksadresse: Tinghusplassen 3



Jonas Borelius <jonas@borelius.se> 02.01.2010 19:55
Detta är en förfrågan via http://www.greenhighway.nu/ från:
Jonas Borelius <jonas@borelius.se>

Hej på er!

Jag vill att ni byter namn på "Green Highway" till "Grön motorväg" eller motsvarande på norska.

Det är helt obegripligt varför ni använder ett ENGELSKT namn på ett norsk-svenskt projekt???

Jag vet inte om norska är ett officiellt språk i Norge, men i Sverige är svenska det officiella språket sedan 1 juli 2009:

http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/129267

Med vänlig hälsning

Jonas Borelius