Sprakforsvaret
   

Alla har rätt att tala sitt eget språk


Turkisk polis, domstolar och andra företrädare måste visa att landet menar allvar med sin ansökan om ett medlemskap i EU. På julaftonen firade miljoner svenskar jul med nära och kära och njöt av att leva i ett fritt land där vi kan prata våra egna mål, vare sig de sker på svensk dialekt eller annat modersmål. Samma julafton, stod i turkisk domstol Ramazan Kizil, borlängebo och tillika ordförande i den mycket framgångsrika fotbollsklubben Dalkurd, åtalad för att ha just talat sitt eget modersmål kurdiska offentligt i sitt forna hemland Turkiet.

Turkiet har arbetat hårt och målmedvetet för att bli medlem i EU, ett arbete som Sverige har stött under det svenska ordförandeskapet. Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt måste ansvara för att EU:s och Sveriges talan inte går att missförstås när det gäller att de mänskliga rättigheterna i Turkiet efterlevs. Kultur, religion och tradition får inte användas för att förtrycka enskilda människor oavsett var i världen det sker.

Kristdemokraternas Lennart Sacredèus och Socialdemokraternas Peter Hultqvist har krävt att regeringen agerar, vilket är bra! Regeringen bör snabbt agera via alla tillgängliga kanaler. Regeringen måste också fortsätta att bevaka frågan vid överlämnandet av ordförandeskapet.

Föga löst klingar de vackra ord om frihet, gränsöverskridande osv, om inte människorna som bor i dagens Europa också omfattas av detta i praktiken. Idrott förbrödrar och bygger broar, det är en devis som ibland hörsammas.

Ramazan Kazil behöver stöd! I höst går Sverige till val. Tänk om det var så: att det bara var småländskan som var den enda tillåtna dialekten som fick talas i valrörelsen? Hemskt, skulle jag tycka! Vad kan idrottsrörelsen och särskilt Svenska Fotbollförbundet göra, när en av deras företrädare och just brobyggare behöver stöd för det mest fundamentala, det vill säga att få tala sitt eget språk?


Holger Petersson, Borlängebo och smålänning

(Insändaren publicerad med författarens tillåtelse)