Sprakforsvaret
   

Brevväxling med Dagens Nyheter om utspädningen av ordet ”fri”

 

Efter att ha läst denna artikel skickade jag ett e-brev till DN:s språkvårdare med kopia till artikelförfattaren.


From: Filip Wahlberg
Sent: den 17 februari 2010 10:42
To: 'sprakbruket@dn.se'
Cc: 'juan.flores@dn.se'
Subject: Fria - gratis - betalda?


Hej!

Jag oroar mig över vad jag upplever som en förlust av den unika betydelsen av ordet ”fri” i svenskan. Stämmer det att man allt oftare ser ordet användas som synonym med ”gratis”? Det vore logiskt, med tanke på engelskans inflytande, men inte mindre sorgligt för det. ”Fri” är ju ett så vackert ord, om det kan stå fritt från ekonomiska konnotationer.


Förut har jag aldrig känt behovet att låna det engelska uttrycket ”free as in free speech, not as in free beer”, men jag börjar bli alltmer osäker. Inte bara reklamens eviga tjat om ”fria samtalsminuter” och så vidare, utan även exempelvis dagens DN-artikel om landstingsbetalda taxiresor till och från sjukhus där sådana resor överallt kallades för ”fria resor”.


Jag skulle säga att ”fria resor” betyder ”obegränsade resor”, alltså resor vart man vill, oavsett om de kostar pengar eller inte. Ungefär det som Schengen-samarbetet syftar till. De resor som artikeln handlar om skulle snarare heta ”gratisresor” men det finns ju inga gratisluncher, utan frågan är bara vem som betalar. Alltså handlar, som sagt, artikeln om landstingssubventionerade resor.
Men ni får förstås skriva vad ni vill, vi har en gratis... förlåt, fri press.


Mvh,

Filip Wahlberg


PS. I engelskan har jag sett att ordet ”free” börjar delas upp i ”libre” och ”gratis” just eftersom det är två helt olika betydelser som ändå går att missförstå. Om vi snart måste gå samma väg, vad ska vi då döpa om ”fri” till?

Till slut fick jag ett trevligt om än något resignerat svar från Juan Flores (dock inte från DN:s språkvårdare Catharina Grünbaum som jag hade hoppats kunde ta upp den eventuella trenden i sin språkspalt):

hej,

ursäkta att jag inte svarat, det kom som vanligt andra grejer emellan.
Tycker att du har en poäng i din analys av användningen av "fri" och "gratis", fick mig en tankeställare, ska försöka tänka på det framöver.

Dessvärre är ordet "fria" litet och behändigt, till skillnad från "landstingssubventionerade", det passar bra i rubriker och är allmänt käckt.
Tror därför att du som det fria ordets försvarare(!) kämpar i svår motvind.

hälsningar
/juan


Med vänlig hälsning
Juan Flores
journalist