Sprakforsvaret
   

Radioprogram på finska ska definitivt inte ersättas med program på engelska

Så här skrev signaturen Kansainvälinen i Nya Wermlands-Tidningen torsdagen den 6/4: 
 
"Skippa P4:s finska radioprogram klockan 18-19 och ersätt det med internationella och lokala nyheter på engelska! Det är ett otroligt ineffektivt nyttjande av radiotid för ett ytterligt fåtal individer som det är nu.
 
Med tanke på turism och näringsliv måste det vara mycket värdefullare att ge mångfalt fler en insikt om världsläget. Flertalet av de infödda Värmlänningarna behöver också få fler chanser till att öva sig i att förstå engelska.
 
Nyheterna kan lämpligen varvas med musik från olika länders  topplistor för ökat kulturutbud i radioutbudet."

Jag tyckte att det var idé att svara och fick min insändare införd redan dagen därpå:

Du tycker att P4 ska lägga ner sitt finska program klockan 18-19, och ersätta det med något på engelska. Skälen skulle vara att så få talar finska och att turisterna förstår engelska så mycket bättre. Skitsnack! Eller du kanske föredrar tjurskit…?

Finska är ett av vårt lands officiella minoritetsspråk och det mest talade språket i Sverige efter svenskan. Ungefär 300 000 har det som modersmål, att jämföra med de cirka 45 000 som har engelska som modersmål. Det blir med andra ord mer än sex gånger så många som vuxit upp som finsktalande än som engelsktalande. Mot denna bakgrund vore det onaturligt om P4 inte hade ett heltimmesprogram på finska.

Om man läser programtablåerna över vad som kan ses på teve och höras på radio får man lätt intrycket att nära hälften av Sveriges befolkning har engelska som modersmål. Men så är det alltså inte. Det vore önskvärt om den amerikanska kulturimperialismen skars ner. Den brittiska är inte lika påträngande. De enda engelska program som borde beredas mer plats är de om engelsk fonetik.

Många svenskar vill gärna tro att de är så duktiga på engelska, trots att de inte ens behärskar ett korrekt uttal av så enkla ord som is, has och does.

Gunnar Lund