Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 5/2006 27/6 2006

 

Innehåll:

1. Språkförsvarets språkpolitiska enkät besvarad

2. Sveriges Hembygdsförbund antar uttalande

3. Nordiska högskolor formulerar framsynt språkpolitik

4. Lästips

5. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

SPRÅKPOLITISK ENKÄT

Språkförsvaret skickade den 16/5 ut en språkpolitisk enkät till riksdagspartierna m.fl. partier. Denna har idag besvarats av samtliga riksdagspartier utom ett, som dock lovat inkomma med svar inom kort. Se vidare ”Aktuellt/Språkpolitisk enkät

II.

SVERIGES HEMBYGDSFÖRBUND ANTAR UTTALANDE

Sveriges Hembygdsförbund antog ett uttalande på sin riksstämma den 8-9/6 i Örebro ”Låt oss få tala svenska i Sverige - en svensk språklag ett måste”, i vilket den svenska hembygdsrörelsen kräver att regering och riksdag ”verkar för att en svensk språklag införs där det fastslås att det svenska språket ska ges sitt naturliga utrymme i det svenska samhället.”

III.

NORDISKA HÖGSKOLOR FORMULERAR FRAMSYNT SPRÅKPOLITIK

Utvalget for språkpolitikk ved Universitetet i Oslo har på uppdrag av universitetets rektor lagt fram förslag till språkpolitik för universitetet. Bland annat föreslås att norska ska vara universitetets huvudspråk, att universitetet har ett ansvar för att tillvarata och utveckla norska som ett vetenskapligt språk, att parallellspråkighet mellan engelska och norska är centralt och att finansieringsordningar och andra incitament ska jämställa publicering på engelska och norska. Inget svenskt universitet har ännu utvecklat en motsvarande strategi. Läs hela förslaget här!

Handelshögskolan i Århus har antagit ett kortfattat språkpolitiskt dokument, Sprogpolitik for ASB - Handelshøjskolen i Århus - 10/5 2006 , som slår fast att danska är högskolans första språk och engelska det andra.

 

IV.

LÄSTIPS

Universitetsläraren har publicerat en intressant och tankeväckande intervju, ”Ständig sekreterare tror på civil ohörsamhet" med Horace Engdahl, i nr 10-11/2006. I intervjun utvecklar han sin kritik mot engelskans expansion vid svenska lärosäten. Två artiklar från Språkvård nr 2/2006 behandlar också samma tema, Kerstin Carlsson/Sven Halldin i ”Natursvenskan förtvinar” och Björn Melander/Mats Thelander i ”Så tar man livet av ett språk”. Den senare artikeln kan läsas direkt på Svenska språknämndens startsida – se länk till Språkvård 2/2006.

 

V.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

***

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se