Sprakforsvaret
   

Språkförsvarets nyhetsbrev nr 6/2006 18/7 2006

Innehåll:

 

1. Språkförsvaret skickar ut rundbrev till Sveriges universitet och högskolor

2. Lästips

3. Avbeställning av nyhetsbrevet

 

I.

RUNDBREV TILL SVERIGES UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR

 

Språkförsvaret har tidigare varit i kontakt med Högskoleverket och frågat om det finns någon samlad nationell statistik vad gäller andelen kurser och andelen kurslitteratur på engelska vid de svenska högskolorna. Någon sådan fanns dock inte. Vad andelen avhandlingar på engelska anbelangar, innehåller Doktorandspegeln från 2003 dylik statistik. Högskoleverket uppmanade oss också att vända oss direkt till högskolorna, vilket vi alltså har gjort.

 

Rundbrevet innehåller ett frågeformulär, som inte enbart tar upp frågan om andelen kurser och andelen kurslitteratur på engelska – se Rundbrev till Sveriges högskolor den 8/7 2006 med följebrev. Frågorna försöker ringa in det problematiska förhållandet mellan svenskan och engelskan på högskolan.

 

Under utarbetandet av rundbrevet hade vi stor nytta av följande dokument, som samtidigt rekommenderas:

Rektorkollegiet: Sprogpolitik på de danske universiteter - Rapport med anbefalninger marts 2003 

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens språkplan – Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, Uppsala universitet, 7/2 2006

Snart to hundre - Universitetet i Oslo og språket i internasjonaliseringens tidsalder - 27/3 2006 – Utvalget for språkpolitikk ved Universitet i Oslo. Det finns också en sammanfattning på några sidor. 

Sprogpolitik for ASB - Handelshøjskolen i Århus - 10/5 2006, som slår fast att danska är högskolans första språk och engelska det andra.

 

Dessutom ber vi än en gång att få tacka de icke-medlemmar, som bidragit med värdefulla och konstruktiva synpunkter på utkastet till rundbrev.

 

****

Göteborgs universitet var första universitet som svarade genom att skicka sin Språkpolicy för Göteborgs universitet - antagen den 8/6 2006.

II.

LÄSTIPS

 

Detta lästips hänger ihop med föregående ämne. Den norska motsvarigheten till Högskoleverket, Universitets- och Høgskolerådet, har lagt fram en rapport, Nasjonal språkpolitikk for universitets- og høgskolesektoren - 2/6 2006, som verkar mycket intressant.

 

III.

AVBESTÄLLNING AV NYHETSBREVET

 

Om du inte vill ha detta nyhetsbrev i fortsättningen, returnera det bara och skriv ”Ta bort” i ämnesraden.

 

***

Nätverket Språkförsvaret

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

             sprakforsvaret@yahoo.se