Sprakforsvaret
   

Brev till LKAB

E-post till LKAB-gruvan i Gällivare efter guidetur!

Hej!

Per-Owe Albinsson heter jag. Jag är nyss hemkommen från en semester som jag i år tillbringade på Inlandsbanan. Under denna åktur genom Sverige passade jag b l a på att besöka Er gruva genom att följa med på en guidad visning. Denna var mycket intressant och guiderna var duktiga.

Det enda som störde mig var att vi svensktalande tvingades se informationsfilmen i början av guidningen på engelska. Detta eftersom guiden som skulle guida de icke svenskspråkiga frågade om det gick bra att se den engelskspråkiga versionen. Ingen sa nej - så engelska blev det. Vi svenskar är ju uppfostrade att tiga och knyta näven i fickan.

Efteråt hördes dock en hel del muttrande i korridoren och då jag förde saken på tal hörde jag att det var fler som tyckte som jag... Nämligen att man självklart ska ha rätt att se filmen på svenska genom att visa en svenskspråkig och en engelskspråkig film i separata rum samtidigt. Annars tvingas vi svenskspråkiga se den engelskspråkiga versionen för att de utländska besökarna ska förstå. Visst vi svenskar förstår engelska men jag vill höra filmen på mitt modersmål. Av reaktionerna att döma så gällde det nog de flesta andra av de svenska besökarna också.

Min reflektion: Jag tycker att det är hög tid att vi börjar att stå upp för vårat språk bättre och då i synnerhet gentemot engelskan. Bara för att engelskan (oavsett vad man tycker om den) är det nu rådande värlsdsspråket nr 1, finns det ingen anledning för oss i Sverige att använda engelska i inrikesangelägenheter. Vi har ska ha rätt att använda svenska i ALLA sammanhang. Om vi hela tiden ger efter för engelskan så får vi inget kvar av svenskan till slut. Det är som att släppa in en gökunge i boet.

Jag är själv med i ett nätverk som arbetar med att motverka den många gånger onödiga och pågående anglifieringen i Sverige. Vi kallar oss Språkförsvaret. Besök gärna vår hemsida: www.sprakforsvaret.se

Tack för ett i övrigt trevligt besök!

Per-Owe Albinsson, Tyresö

6/8 2005

 

Tillbaka till Brevarkivet