Sprakforsvaret
   

Brevväxling om Stockholm Waterfront

 

(Brevväxlingen läses nedifrån och upp)

Från: Anna Karis
Skickat: den 28 november 2011 15:20
Till: Arne Rubensson
Ämne: FW: VB: VB: waterfront
 
Hej!
 
Återkommer nu till dig med anledning av er förfrågan gällande valet av namn på hotell och kongress anläggning.
 
Vi har inledande själva inte varit med i själva namnprocessen utan har behållit det namn som projektet i ett tidigt skede fått av de konsortium som bildades för att byggnationen skulle kunna vara möjlig. De hade tidigt valt att kalla det hela för Waterfront också med utgångspunkt från läget vid vattnet och att kongressanläggningen skulle appellera mot en internationell marknad.
 
När då vårt företag, Rezidor Hotel Group, kom in och det blev klart att vi skulle driva anläggningen så valde vi att behålla det internationella namnet tillsammans med vårt varumärke Radisson Blu. Rezidor Hotel Group har sitt säte i Bryssel och är en internationell hotellkedja och har fler hotell i andra delar som också heter Radisson Blu Waterfront, vi har dock inget med varandra att göra bara för att vi heter Waterfront.
 
Kontorshuset som vi inte driver har också valt att behålla namnet Waterfront och heter ju om bekant Waterfront Building.
 
Det är Jarl Asset Management som är huvudman och genomförare av byggprojektet, Stockholm Stad har själva varit väldigt inblandade då man varit väldigt tydliga med vad tomten skulle bebyggas med. Hotell, kongressanläggning samt ett kontorshus. Hotell och kongress har idag en fastighetsägare och kontorshuset en annan fastighetsägare.
 
Jag hoppas att detta kan besvara dina frågeställningar något, har du ytterligare frågor är du välkommen att återkomma.
 
Hälsningar
Anna
 
Anna Karis
Sales & Marketing Coordinator
www.radissonblu.com
Radisson Blu Waterfront Hotel / Stockholm Waterfront Congress Centre
Nils Ericsons Plan 4, PO Box 604, 101 32 Stockholm, Sweden
 

Från: Monica Tengling
Skickat: den 21 november 2011 10:51
Till: Arne Rubensson
Ämne: Re: VB: waterfront
 

Hej,

Intressant fråga du ställer. Tyvärr kan jag inte svara på den men skicka den gärna till vår kontaktperson på Stockholm Waterfront:

Håkan Ask
Sales Manager
Stockholm Waterfront Congress Centre & Radisson Blu Waterfront Hotel
Hälsningar,
Monica Tengling

Från: Arne Rubensson
Skickat: den 21 november 2011 08:32
Till: Monica Tengling 
Ämne: waterfront
 
Hej,
Jag skriver till dig eftersom ditt namn fanns på inbjudan, utan att för den skulle veta om du har någon kunskap om det som min fråga handlar om.
 
Vi har, som du säkert känner till, en ny språklag sedan juli 2009. Den handlar bland annat om hur huvudspråket i Sverige, svenska, ska behandlas i officiella sammanhang. Nu kan man ju hävda att Waterfront Congress center är privat och alltså inte berörs av lagen. Vi skulle ändå vilja veta hur, när och varför man har kommit fram till att en betydande byggnad i Stockholm har namngivits med ett engelskt namn. Det finns flera ”Waterfronts” i olika städer världen över, ungefär som McDonalds så det kan ju vara en anledning. Vi inom Språkförsvaret skulle ändå vilja veta hur tankarna varit, om andra alternativ fanns, om engelska är valt utifrån något perspektiv med tanke på utländska turister (där tyskar, norrmän och holländare är en klar majoritet)
 
Mvh
 
Arne Rubensson, Språkförsvaret