Sprakforsvaret
   

Brev till Ingrid Hedström om den fortsatta hollywoodifieringen


Hej Ingrid och tack för krönikan om hollywoodifieringen!

På pricken beskrivet! Och vad värre är, är att det är ännu värre.

Nu är det sen kväll och i samtliga TV-kanaler pratar man engelska. I de flesta är det amerikanska filmer, i någon kanal en engelsk. Men framför allt finns det inte en enda kanal där man pratar svenska! Jag bläddrar mellan SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Sjuan, TV8, Kanal 9, TV10 och TV11.

I Sverige har engelskan blivit ett högstatusspråk och det utnyttjar reklamfolket med svensktillverkad reklam på engelska för en svensk publik (Tele2s svarta får som bräker på amerikanska, Falu rödfärgs reklam med en amerikan som berättar hur förträfflig färgen är, Skara sommarland med en amerikan som åker bergochdalbana osv). Man försöker ge oss en illusion av att vi egentligen befinner oss i USA. Vi påverkas så starkt så att de byggnader vi är mest stolta över ger vi amerikanska namn (Turning Torso, Kista Science Tower, Victoria Tower, Stockholm Waterfront, Stockholm Globe Arena osv) Hade Stockholms stadshus byggts idag hade det fått ett engelskt namn – var så säker. Vi har också fått svenskar som vuxit upp med en amerikansk matkultur och fått en sådan extrem fetma att de kan vara med i det svenska programmet ”Biggest loser”.

Vi får fler och fler skolor som har sin undervisning helt på engelska. På högskolor och universitet har man det för att kunna ha utländska studenter påstås det.

Trycket ökar på Stockholms stad att bygga skyskrapor. Den politiker i Stockholm som pratar varmast för ”riktiga” skyskrapor är Per Ankersjö, Centerpartiet. Se bara hans våta dröm. Mera Ankersjö: ”Gör ett Central Park” i Stockholm:

Brudöverlämning kommer snart att vara den vanligaste ritualen i kyrkorna – man vill ju ha det precis som i filmen. Den amerikanska filmen.

Alla radiokanaler som sänder sk lättlyssnad musik har i stort sätt bara engelsk musik. I morse när jag vaknade av klockradion blev jag glad några sekunder när man presenterade en dansk sånggrupp, men det visade sig att de sjöng på engelska. DN Kultur hade en artikel för en tid sedan om en fransk sånggrupp, uppenbarligen för att de sjöng på engelska.

Om Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Grekland, Europas största länder, får vi inte veta något. Ingenting på TV, inga filmer, inga TV-serier, Ingen TV-produktion över huvud taget, ingen musik, ingenting. OCH DÅ TALAR VI OM LÄNDER MED SAMMANLAGT 270 MILJONER MÄNNISKOR!!!

Snälla skriv mera om detta!

Med vänlig hälsning
Jonas Borelius

21/1 2012