Sprakforsvaret
   

Brevväxling med Pågens om Krisprolls

Jag skickade ett mail till Pågens och undrade varför de döpt om sin produkt Skorpor till Krisprolls och fick följande svar:

Hej Jonas,

Tack för ditt mail. Det är alltid lika intressant för oss att få ta del av våra konsumenters synpunkter och frågeställningar. På så vis kan vi hela tiden förbättra oss.

Det stämmer att vi har ett eget namn på våra skorpor; KRISPROLLS.
Anledningen till namnvalet är att våra skorpor också säljs i många andra länder runt om i världen. Man kan kanske tro att det bara är vi i Sverige och Norden som äter skorpor, men så är inte fallet. Vår största kund på skorpor är sen 80-talet Frankrike och här äter fransoserna våra skorpor på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid, de använder t.ex räkor eller gåsleverpastej som pålägg.

Eftersom vi har en stor export på våra skorpor ville vi ha ett namn som vi upplevde kunde vara gångbart överallt och samtidigt särskiljande. Det var då "KRISPROLLS"-namnet kom till. Som svar på din fråga angående våra andra produkter, så säljs dessa inte på export i den utsträckning som våra skorpor och därför finns det ingen anledning för oss att ändra på namnen.

Vi hoppas att vi med detta svar har kunnat ge dig en förklaring och att du även uppskattar våra goda KRISPROLLS skorpor.

Känn dig alltid välkommen till vår hemsida www.pagen.se - här vill vi ge dig såväl information som inspiration.

Med Vänlig Hälsning,
Susanne
Konsumentforum
-------------------------------------------------------
Susanne Wiborn - med mjöl på fingrarna
Pågen AB
=============================================================================
Jag skickade sedan följande till Susanne:


Tack för ditt svar!


Jag är övertygad om att fransmännen som är ett mycket stolt och ibland tjurskalligt folk hade reagerat mycket mer positivt om ni hade valt ett franskt namn på produkten. Extra motiverat om Frankrike är er största kund. Fransmännen är mycket mer stolta över sitt franska språk än vad många svenskar verkar vara över svenskan. Många svenska företag har en övertro på att engelska namn på produkter ökar försäljningen. Det är inte bara jag som går och retar upp mig på detta och det kan knappast gynna produkten.

Det finns ett stort svenskt internationellt företag som med en dåres envishet väljer att ha genomgående svenska namn på sina produkter. Och de säljer bra utomlands!!! Företaget heter IKEA. Om man väljer engelska namn på produkter så hamnar man i det anglosaxiska moraset och blir en i mängden. Svenska namn sticker ut! Var stolta över svenskan! Var inte rädd att använda svenska namn!

Med vänlig hälsning

Jonas
 
_________________________________
Jonas Borelius 
Mobil: 0734-205010