Sprakforsvaret
   

Brev till Rogert Mogert

Hej!

Satt just och bläddrade i inlägg på Språkförsvarets och såg ditt svar om "Stockholm Business Region” och ”Stockholm - The Capital of Scandinavia". Jag har inte läst vad som föranledde ett brev till dig så jag kanske slår in öppna dörrar. Och jag inte heller läst om det finns fler insändare så mina kommentarer kanske redan har kommit men ... du får dem ändå!
 
Ditt svar känns bara som ord staplade på varandra för att få ihop något som låtet godtagbart. Det gör det inte! Snömos!
 
Jag läser sedan längre ner och hittar: "www.stockholmtown.com". Vad i herrans namn är det? Adressen ska naturligtvis vara www.stockholm.se!  Vi är ju i Sverige!Det som sedan står gör mig förundrad. Är Stockholms huvudstad av Skandinavien? Det visste i alla fall inte jag! Jag trodde Stockholm var Sveriges huvudstad. Men jag kan ha fel!? Det ska naturligtvis stå Stockholm, Sveriges huvudstad/huvudstad i Sverige. Om man sedan även vill ha titeln på engelska är väl inga problem men ... Scandinavia??
 
Vem tror att det är en svensk sida med svenska och vilken svensk går in på en sida med den titeln??? Naturligtvis ska det vara www.stockholm.se och den ska vara på svenska. Att den sedan finns flera andra språk att välja på är ju alldeles utmärkt. Men den engelska titeln! Skäms!
 
Jag har nyligen blivit medlem i Språkförsvaret för jag tycker engelskan tagit över på tok för mycket, och när jag läser ditt svar så känns det bara som nonsens. Någon reklambyrå har fått för sig att det slår och det låter "inne". Ej!
 
Vi ska vara stolta över vårt svenska språk och använda det. Men.. det är absolut inget fel att det även finns översatt till andra språk, engelska tyska, franska och spanska som är stora språk, men svenska ska vara förstaspråk i våra svenska annonsen. Jag blir bara så upprörd när jag ser och hör sådant här. Snömos!
 
”Stockholm - the Capital of Scandinavia” - det är ju ett skämt! Följande urklipp är från Wikipedia:
 
"Scandinavia[1] is a region in northern Europe that includes at a minimum Denmark, Norway, and Sweden."
 
Pinsamt!
Med vänlig hälsning
Mariann Tell