Sprakforsvaret
   

Slå vakt om vårt svenska språk - brev till Riksförbundet HSB

Jag har inte hittat någon epostadress till HSB Stockholm; separat har jag därför skickat ett litet meddelande i en ruta jag hittade. Nu bygger jag ut texten och skickar den till Riksförbundet (jag har försökt hitta en adress till Stockholm, men den kanske inte fungerar). Det är inte fel. Visserligen kan man misstänka att HSB Stockholm smittats av Stockholm stads kärlek till engelska språket, men det kan ju tänkas att samma virus smittat Riksförbundet  och andra föreningar … 

Jag blev bedrövad och upprörd när jag i morse (i SvD) såg en liten annons för Brf Hamnen med texten: "A new view". Varför på engelska? Är tanken att locka engelsktalande personer att bo i Hamnen — eller tror man att det låter finare och mer säljbart än till exempel "En ny vy" elller "En ny utsikt". Jag är säker på att SvDs läsare i allmänhet förstår svenska; jag är inte lika säker på att de är så bra på engelska. Det är en myt att svenskarna är det. 

Svenska är språket i Sverige. Det finns till och med en lag som stadgar det! Även de som inte förstår främmande språk skall naturligtvis kunna bo i HSB.

Själv är jag HSB medlem sedan 1961. I yngre år (än nu)  har jag varit verksam i olika delar av HSBs förtroendevalda organisation — bland annat i HSB Stockholms styrelse.

Så skärpning! Använd svenska språket!

De bästa hälsningar

Björn I Ohlson
Stockholm