Sprakforsvaret
   

Brev till Trafikkontoret m.fl. 13/6 2011

Så är det dags igen - att måna om cyklisterna!

(Brev till Trafikkontoret m.fl.)

Det behövs säkert, men tänk också på oss gångtrafikanter med och utan barnvagnar, rollatorer, rullstolar, kryckor, hundar etcetera. Jag har skrivit om detta förr; jag är mer rädd för cyklister, och har varit nära att bli påcyklad (på gångbanor). Bilisterna är faktiskt mer förutsebara, följer till exempel vanligen trafikreglerna, lämnar företräde vid övergångsställen, kör sällan på gångbanor med mera. — Cyklisterna är mindre förutsebara och bryter ofta mot regler. Nu skall detta till och med legaliseras …

Jo, jag vet att skadorna blir större om man blir påkörd av en bil än om man blir påcyklad, fast skadorna kan bli nog så svåra.

En liten ljusning är kanske att de tänkta nya cykelvägarna skall vara skilda från gångtrafikanter! Kanske kan vi bli fredade även på andra gångbanor …

Men, snälla, kalla dem inte för ”highways” — varför amerikanska ord? Dessutom blir ju benämningen löjlig vid jämförelse med amerikanska highways. Det danska cykelstier, på svenska alltså cykelstigar, låter ju sött, men leder möjligen tanken fel. Tydligen är Köpenhamn inte lika anglifierat som Stockholm stads myndigheter.— Förslag: cykelleder.

En liten bakgrund. Jag kör inte längre bil (men har körkort), åker sällan bil, åker i stället buss och, när det är möjligt spårvagn. Därmed är jag ofta gångtrafikant — med de risker som detta alltså innebär.

De bästa hälsningar

Björn I Ohlson
gångtrafikant, Stockholm
13/6 2011