Sprakforsvaret
   

Länksamlingar

 Staffan Burling har samlat ett antal länkar om svenska och Sverige, bland annat en lista på nätbaserade lexikon.

Eva L. Easton har en omfattande länksamling om språk och språkundervisning. Det som kanske är mest intressant i detta sammanhang är länkarna till etymologi, språkhistoria och neologismer. Språk: engelska.

Cecilia Falks språklänkar - sidan innehåller länkar till ordböcker, språksidor och annan information av intresse för översättare.

Den digitala läroboken, som sköts av Gerd Lindeberg, innehåller en hel del språklänkar.

dmoz (open directory project), den manuellt skötta länksamlingen, har i skrivande stund (16/10 2006) 86 länkar till sidor, som handlar om språkfilosofi. Språk: engelska.

Foreignword.com - amerikansk språkportal med många länkar till olika språkresurser på nätet, inklusive egna översättningsprogram.

Forskningscentralen, den finländska motsvarigheten till Språkrådet, har sammanställt en uppsättning relevanta språklänkar.

iLoveLanguage - länksamling, vars syfte är att förteckna, kategorisera, och understödja internetresurser, som rör språkinlärning, utbildning och användning.

Kontorsproffs.nu har samlat ett antal länkar till språk- och skrivtips, desktop publishing, typografi och layout, lexikon/ordböcker samt webb- och e-postskrivning.

Lingüística y lengua españolas - recursos en Internet - Joaquim Llisterri har sammanställt denna länksamling till resurser om spanska språket och lingvistik.

Lunds universitetsbibliotek har en omfattande länksamling till språkvetenskap.

Mölndals Stadsbibliotek har en omfattande länksamling till ämnet språkvetenskap på en välgjord webbplats.

Njudungsgymnasiet - biblioteket vid Njudungsgymnasiet i Vetlanda har förtecknat ett antal relevanta språklänkar.

OLAC Language Resource Catalog har utvecklats av Open Language Archives Community (OLAC) och möjliggör tillträde till mängder av information om tusentals språk, inklusive detaljer om textsamlingar, ljudupptagningar, ordböcker och mjukvara, sammanställd utifrån dussintals digitala och tradionella arkiv.

Språklänkar Bums, länksamlingen för språk och språkvård, innehåller faktiskt en massa länkar. Den bästa länksamlingen på svenska.

Språkportalen - Wikipedia har skapat en portal för artiklar som är relaterade till språk och lingvistik.

Svenska tal är tänkt att vara en resurs för studenter i retorik, talskrivare och andra intresserade av kontemporär och historisk svensk retorik. Talen är sammanställda från olika arkiv och samlingar.

Sverige och svenskan i Estland - Sveriges ambassad i Estland har en sida med kontaktuppgifter.

Terminologicentrum har också en länksamling. Länksamlingar blir aldrig kompletta och därför kompletterar Språkförsvaret sin med denna.

Thesaurus Lex - denna webbplats är, enligt egen utsago, en central för språkliga resurser på Internet. Här finns länkar till en mängd specialordlistor och lexikala databaser. Dessutom finns information om fonter, teckenkoder och tangentbord för språkvetenskapligt bruk.

 

(Denna sektion uppdaterades senast den 23/9 2020)