Sprakforsvaret
   

Etymologi

 

Deutsches Wörterbuch , av bröderna Jacob och Wilhelm Grimm, började utges 1854 och finns i en webbaserad och sökbar version. Ordboken innehåller många etymologiska upplysningar.

Om ett ord - reklambyrån Concipio presenterar ett ord om dagen: "Varje ord har en historia. Vi berättar den." Du kan prenumerera  på denna tjänst och få ett ett ord om dagen i din inkorg.

Online Etymology Dictionary - sökbar engelsk etymologisk ordbok på nätet. Cirka 2000 ord i engelskan härstammar från urnordiskan.

Ordenes oprindelse – sektion på danska Sproget.dk.

Peter Pettersson sköter denna sida sida om etymologi, d.v.s läran om ords sanna betydelser eller ursprungliga betydelse.

Svenska Akademiens ordbok (SAOB), som har hunnit fram till ordet tövla, innehåller många etymologiska upplysningar.

Svensk etymologisk ordbok - detta är Projekt Runebergs digitala faksimilutgåva av Elof Hellquists Svensk etymologisk ordbok. Med etymologisk menas att ordboken innehåller förklaringar till ordens ursprung och historia. Detta var till 2008 det enda verk av sitt slag som fanns för svenska språket. Författaren var professor i nordiska språk vid Lunds universitet.

Svensk Kaffeinformation har en sektion om språk och etymologi med inriktning på kafferelaterade ord och uttryck. Här får man veta varför det heter en "slät kopp kaffe" till exempel.

Yorkshire Dialect Words of Old Norse Origin – webbplatsen ägnar sig alltså åt att förteckna ord i yorkshiredialekten som är av fornnordiskt ursprung.

 

(Denna sektion uppdaterades senast den 15/6 2016)