Sprakforsvaret
   

Kuriosa

Aprilskämt.se på Neenya drivs av Rickard Eriksson och har förtecknat aprilskämt i Sverige från 2007. Enligt egen uppgift lurade han 1,2 miljoner ungdomar på ett bräde, då han var chefredaktör på LunarStorm.

Arga Lappen är en blogg som frossar i de där små subtila budskapen vi människor kommunicerar med i köket, i förrådet, i tvättstugan, ja, i princip överallt där vi delar utrymme.

Avstavningshomografer - en avstavningshomograf är ett ord som kan tolkas som resultatet av minst två olika sammansättningar. Bildrulle (bil-drulle eller bild-rulle) är ett bra exempel.

Betapet är ett klassiskt ordspel där det gäller att fläta samman ord på ett spelbräde med hjälp av bokstavsbrickor. Att bli medlem är gratis och du kan börja spela direkt efter att du skapat ditt konto.

Cigarfar.dk - dansk sida, som har specialiserat sig på att dokumentera felstavningar, ofta dråpliga, och annat märkligt på skyltar, matsedlar med mera.

Die Gesellschaft zur Stärken der Verben - inte alltför allvarlig tysk sida som vill stärka verben, d.v.s. omvandla alla svaga verb till starka. Det finns också förslag vad gäller svaga verb på svenska.

Engrish.com - engrish heter det språk, som uppstår då bl.a. japaner försöker prata engelska. Konkurrensen från Kina hårdnar dock. Det är inte illa ment, men ofta roligt.

Floskler - här hittar du några av våra vanligaste floskler i svenska språket.

Hur många heter som du i Sverige? Välj antingen efternamn eller förnamn och kön. Tjänst hos SCB.

Livet.se är sidan för alla som älskar kloka ord, citat och underfundiga ordspråk. Hit är du inbjuden för att vältra dig i ordstäv, aforismer, talesätt och vettiga visdomsord!

Mikropuhe är ett talande dataprogram. Skriv in ett ord och det uttalar ordet. Den har dock problem med vissa svenska fonem, som till exempel "u" i "husse", "å" i "åtta" och "ö" i öra.

Nomina - vad betyder namnet? är en söktjänst, som tillhandahålls av Historiska museet.

Ordfynd.se - när orden inte räcker till. Här kan du testa ditt ordförråd i svenska.

Ordspråk från olika kulturer innehåller ordspråk från nästan hela världen. "Förolämpa inte krokodilen, om dina fötter är kvar i vattnet", är ett användbart afrikanskt ordspråk.

Skyltat.se innehåller - oavsiktligt - komiska och dråpliga skyltar på olika språk från hela världen.

Som sagt var - en blogg som snappar upp citat från gator och torg.

Svengelska - det blir roligt ibland när svenskar ska tala engelska. På den här sidan finns några exempel. Om alla exempel är sanna eller inte, undandrar sig vårt bedömande.

Te Svidish Häcker´s Dictionary  är en ordbok över svengelska i data- och internetvärlden. Stavningen är tänkt att så långt som möjligt vara "fonetisk", så att man ska få en uppfattning om hur orden uttalas.

The "blog" of "unneccesary" quotation marks handlar om onödiga citationstecken på engelska, vilka kanske också kommer till Sverige så småningom.

Tjyvlyssnat systematiserar tjyvlyssnandet och publicerar läsarnas rapporter. Garanterat dråpligt.

Vad sägs? Djurläten på olika språk  – Över hela världen ljuder djurens läten på respektive regions eller lands språk. Det betyder att de kan låta ganska olika. 

Wikiquote är en fri samling citat, talesätt och ordspråk på alla språk, med källor, översättningar av icke-svenska citat, talesätt och ordspråk samt länkar till Svenska Wikipedia för ytterligare information.

Wilhelms Palindromsida - ett palindrom är ett ord eller mening som även vid baklängesläsning ger betydelse, som exempelvis "Adolf i Paris rapar sirap i Floda".

Yttermera.se, som beskriver sig själv som "Sveriges största humorsajt" bedriver språkvård på sitt eget sätt.

(Denna nätdagbok uppdaterades senast den 5/9 2019)